Sirijski pobunjenici tvrde da su oborili MiG, zarobili pilota

Izvor: Blic, 13.Avg.2012, 22:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sirijski pobunjenici tvrde da su oborili MiG, zarobili pilota

Pobunjenička Sirijska slobodna vojska tvrdi da su njeni pripadnici danas oborili vojni avion na istoku Sirije, u pokrajini Deir Ezor, a jedna grupa pobunjenika da su zarobili pilota, iako je državna televizija javila da se avion lovac srušio zbog tehničkih problema tokom redovnog treninga.

- Da, mi možemo da potvrdimo da je MiG 21 oboren protivvazdušnim topom kalibra 14.5 - rekao je portparol Sirijske slobodne vojske >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Kasem Saadedin, preneo je AFP.

U međuvremenu se pojavio video snimak "Revolucionarne mladosti zemlje Eufrata" na kojem jedan muškarac, okružen trojicom naoružanih ljudi, kaže da je pilot Mufid Muhamed Sulejman.

- Moj zadatak je bio da bombardujem grad Muhasen u Deir Ezoru - rekao je taj čovek, navodi francuska agencija.

Sirijska Opservatorija za ljudska prava, nevladina organizacija sa sedištem u Londonu, potvrdila je tvrdnje pobunjenika da su oborili avion, pozivajući se na očevice.

- Očevici u Muhasenu, pokraj Deir Ezora, potvrdili su da je MiG danas oborne, pošto je pogođen i da se avion zapalio - navela je ta organizacija.

Državna televizija javila je da se avion lovac srušio zbog tehničkih problema tokom redovnog treninga i da se pilot bezbedno katapultirao, nekoliko sati pošto su pobunjenici saopštili da su u tom istom području oborili vojnu letelicu.

Sirijski aktivisti su ranije postavili na internet snimak na kojem se vidi kako plamen zahvata vojni avion MiG, sovjetske proizvodnje, pošto je, po svemu sudeći, pogođen sa zemlje.

Na snimku se čuje zvuk paljbe i čovek kako viče "Alahu akbar!" (Bog je najveći).

Meštani oblasti u provinciji Deir Ezor, u kojoj se dogodio incident, rekli su da su pobunjenici zarobili pilota, pukovnika vojske, dok je zvanična agencija SANA prenela da je u toku potraga za pilotom.

Ukoliko izveštaj o obaranju aviona bude potvrdjen, to će biti prvi put da su pobunjeničke snage uspele da sruše avion sirijske vojske, što, kako ocenjuju zapadne agencije, znači da su verovatno nabavile rakete zemlja-vazduh.

Diplomata u UN prešao u opoziciju

Sirijski diplomata u Ujedinjenim nacijama, u Ženevi, povezao se sa opozicijom u

svojoj zemlji, pošto je odlučio da više ne može da predstavlja režim predsednika Bašara Asada, javlja AP.

Portparol Saveta UN za ljudska prava Ronaldo Gomez rekao je da je reč o Sirijcu Dani al-Baaju i opisao ga kao mlađeg člana misije Sirije u UN.

Sirija nije član Saveta, koji okuplja 47 zemalja, ali je Baaj radio sa njim u sklopu svojih dužnosti.

Pobuna u Siriji je izazvala veliku zabrinutost Saveta za ljudska prava, od kako je počela u martu 2011. godine, navodi AP i konstatuje da se, kako prolaze meseci, povećava broj zvaničnika Sirije koji se okreću opoziciji.

Porodica Al-Baaja rekla je da je on odlučio pre nekoliko dana da ne može više da predstavlja Asada, ali nije odlučio o svojim narednim koracima.

Povezane vesti: Klintonova: Sve hitnije planiranje dana posle Asadovog pada Asad rešen da očisti zemlju od terorista Fotograf: Oteli me džihadisti, među njima i Britanci Sidnej: Podrška Asadu Sirijska vojska tvrdi da kontroliše ceo Damask

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.