Sirijski pobunjenici ptrli 48 Iranaca

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 05.Avg.2012, 16:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sirijski pobunjenici ptrli 48 Iranaca

DAMASK -

Sirijski pobunjenici objavili su danas da su kidnapovali 48 Iranaca u Damasku, optužujući ih da pripadaju iranskoj Revolucionarnoj gardi i upozorili Teheran na dalje otmice zbog njegove podrške sirijskom režimu.

Na videu postavljenom na Ju-tjubu, muškarac u uniformi oficira Slobodne sirijske armije (FSA), naveo je da su njegovi borci "uhvatili 48 šabiha (pripadnika milicije) iz Irana, koji su bili u izviđačkoj misiji u Damasku".

"Tokom ispitivanja, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << otkrili smo da su neki od njih oficiri Revolucionarne garde", rekao je on, pokazujući dokumenta uzeta od jednog zarobljenog Iranca, koji se pojavio u pozadini snimka.

U video zapisu, grupa muškaraca sedi na podu, dok naoružane osobe iza njih nose staru sirijsku zastavu koju su usvojili sirijski pobunjenici.

"Upozoravamo Iran da ćemo tući sve njihove ciljeve u Siriji. Sudbina svih Iranaca koji rade u Siriji biće kao i sudbina ovih - ili će biti zarobljenici ili mrtvi", rekao je taj čovek.

Televizija Al-Arabija emitovala je intervju sa čovekom koji je identifikovan kao Abdel Naser Šmeir, komandant jedne pobunjeničke jedinice FSA u istočnom delu Damaska.

"Ima ih 48, plus jedan prevodilac iz Avganistana", rekao je on i dodao da su uhapšeni deo 150-člane grupe koju je poslao Irana s ciljem da izvidi situaciju na terenu.

Teheran je nekoliko puta tvrdio da u Siriju ne šalje nikakve vojne jedinice. Ministar odbrane Irana Ahmed Vahidi rekao je juče, pre najnovijeg kidnapovanja, da Iran nema nikakve oružane snage u Siriji i da sirijska vlada nije od Irana ni tražila slanje njihovih oficira.

"Sirija ima moćnu armiju koja uživa veliku podršku u narodu. Sirijci mogu da izađu na kraj sa problemima koje su stranci stvorili u njihovoj zemlji", rekao je Vahidi.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.