Sirijski naftni šok

Izvor: RTS, 04.Sep.2013, 20:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sirijski naftni šok

Novi skok cene nafte na svetskim berzama. Litar goriva na pumpama u Srbiji mogao bi da dostigne i 160 dinara. Poskupljenje može da se prolongira najviše 10 dana, kažu naftaši. Vlada ima dve ograničene zakonske mogućnosti da ublaži skok cena derivata.

Iako Sirija nije veliki proizvođač nafte, strahuje se da bi eventualni vojni napad na tu zemlju ugrozio isporuke nafte sa Bliskog istoka. Posebno su ugrožene zemlje >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << uvoznice nafte, među kojima je i Srbija. Gorivo je samo protekle sedmice, na našim pumpama poskupelo i do tri dinara.

Početkom septembra benzin i evrodizel beleže cenu od oko 153 dinara za litar. Analize ukazuju da u slučaju krize gorivo može da poskupi i do sedam dinara, pa bi litar mogao da košta oko 160 dinara. Naftaši kažu da pomno prate naftnu berzu i kurs dolara, pa formiraju cene.

"Može da se prolongira poskupljenje sedam do 10 dana najviše. Ali svi će odmah povećati cene ako dođe do poremećaja", kaže predsednik Udruženja benzinskih stanica Srbije Borisav Tatić.

Od početka godine zabeležen je pad potrošnje od pet odsto. Na svaku najavu poremećaja snabdevanja vozači su ranije pravili kakvu-takvu zalihu. Međutim, to više ne mogu jer je gorivo preskupo.

"Nema novaca za zalihu, slabo se i radi. To je za nas vrlo teško, mi smo tražili da neplaćamo akcizu, jer nam je to posao. Šta će da bude ne znam", žali se jedan beogradski taksista.

U Ministrastvu energetike kažu da Vlada ima dve ograničene zakonske mogućnosti da ublaži skok cena derivata.

Prva je da se država privremeno odrekne dela akcize, i to da je smanji za iznos poskupljenja derivata ili najviše 20 odsto. To bi za 11 dinara po litru umanjilo prihod u budžet po tom osnovu. Druga mogućnost je donošnje Uredbe koja bi ograničila maksimalne cene derivata.

Pomoćnik ministra energetike Petar Stanojević kaže da bi primenom te uredbe cena mogla biti smanjena za oko pet dinara.

"Ali ta uredba reguliše tržište i nije popularna mera i ako je uvedemo biće kratkortrajna", upozorava Stanojević.

Novi zakon na jesen 

Eventualne nestašice i više cene derivata su svetski problem, pa su neophodne naftne rezerve. Članice Evroske unije imaju tromesečne rezerve.

Srbija, na žalost, nema te rezerve, kaže Petar Stanojević. 

"Srbija ima neke rezerve mazuta, ali nema rezerve osnovnih derivata. Kod nas se od 2006. govori o uvođenju takozvanih obaveznih rezervi nafte i derivata. Na žalost, mi smo tek ove godine završili zakon i on je u vladinoj proceduri. Očekujemo usvajanje tog zakona negde na jesen", objašnjava Stanojević.

Taj zakon našu zemlju obavezaće da ima rezerve nafte i derivata u skladu sa evropskim direktivama za najmanje 61 dan potrošnje. Formiranje rezervi je dugotrajan proces i traje najmanje 10 godina.
Pogledaj vesti o: Cena goriva

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.