Sirijske trupe osvojile pobunjenički kvart Midan u Alepu

Izvor: Blic, 16.Sep.2012, 19:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sirijske trupe osvojile pobunjenički kvart Midan u Alepu

Sirijske trupe su danas, kako javlja državna agencija SANA, zauzele i očistile pobunjeni kvart Midan u centru milionskog grada Alepa, koji je i za vladu i za pobunjenike od strateškog značaja.

Aktivisti sirijske opozicije su izvestili da trupe režima u Damasku danas žestoko bombarduju područja pod kontrolom pobunjenika širom zemlje.

Kako je javila SANA, snage bezbednosti su ubile desetine pobunjenika u Midanu i ostalim delovima Alepoa, najvećeg grada u Siriji >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << u kojem živi oko tri miliona ljudi.

Bitka za Alepo, koji je nekada bio bastion vlasti predsednika Sirije Bašara al Asada, od vitalnog je značaja za obe strane u građanskom ratu.

Pad ovog grada u ruke pobunjenika bio bi strateška pobeda za njih, jer bi Alepo postao njihovo uporište na severu zemlje, blizu granice sa Turskom.

U slučaju da pobunjenici izgube bitku, režim u Damasku će, u najmanju ruku, dobiti više vremena.

Pobunjenici: Brahimijeva misija osuđena na neuspeh

Komandat pobunjeničke Sirijske oslobodilačke armije izjavio je danas, posle razgovora sa međunarodnim mirovnim izaslanikom za Siriju Lahdarom Brahimijem, da je misija alžirskog diplomate osuđena na nespeh.

- Ubeđeni smo da Brahimi neće uspeti, kao ni drugi izaslanici pre njega, ali mi ne želimo da budemo razlog njegovog neuspeha - rekao je komandat Sirijske oslobodilačke armije za grad Alepo, pukovnik Abdel Džabar al-Okaidi.

On i još dva komandanta pobunjeničke armije razgovarali su danas sa Brahimijem preko "Skajpa", prenosi AFP.

- Razgovarali smo opštoj situaciji u Siriji i pretežno smo se fokusirali na razaranje zemlje koje vrši režim - kazao je Okaidi.

- Mi smo uvereni da Brahimi neće uspeti zato što međunarodna zajednica, zapravo, ne želi da pomogne sirijskim građanima. U Siriji neprekidno ubijaju ljude svim vrstama destruktivnog oružja - dodao je on.

Oakidi je optužio međunarodnu zajednicu da pruža političko pokriće režimu i da vrši pritisak na opoziciju da razgovara sa režimom, ali da ne vrši pritisak na vladu da prekine represiju.

Povezane vesti: EU sprema nove sankcije Iranu, Rusija se protivi Od eksplozije raketa iz Sirije poginula devojčica u Iraku "Antivor": SAD obučavaju sirijske pobunjenike Sirijski pobunjenici tvrde da su oborili avion i zauzeli aerodrom Oland pozvao sirijsku opoziciju da formira prelaznu Vladu

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Sirijske trupe osvojile pobunjenički kvart Midan u Alepu

Izvor: BKTV News, 16.Sep.2012

Sirijske trupe su danas, kako javlja državna agencija SANA, zauzele i očistile pobunjeni kvart Midan u centru milionskog grada Alepa, koji je i za vladu i za pobunjenike od strateškog značaja.. Aktivisti sirijske opozicije su izvestili da trupe režima u Damasku danas žestoko bombarduju područja...

Nastavak na BKTV News...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.