Sirijske snage koristile nervni gas u četiri napada

Izvor: Vesti-online.com, 01.Maj.2017, 19:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Sirijske snage koristile nervni gas u četiri napada"

Snage sirijske vlade koristile su smrtonosni nervni gas u četiri skorašnja napada, tvrdi Hjuman rajts voč (HRV) u najnovijem izveštaju.

Organizacija navodi da postoji "jasan obrazac" korišćenja hemijskog oružja, koji bi mogao predstavljati zločin protiv čovečnosti.

Snage predsednika Bašara el Asada takođe pojačavaju upotrebu hlorina i počele su da koriste projektile zemlja-zemlja napunjene hlorinom u borbama oko Damaska, dodaje HRV.

- U >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << poslednjih šest meseci vlada je koristila ratne avione, helikoptere i kopnene snage da izruči hlorin i sarin u Damasku, Hami, Idlibu i Alepu - rekao je izvršni direktor HRV Kenet Rot, prenosi AFP.

On tvrdi da je reč o raširenoj i sistematskoj upotrebi hemijskog oružja.

HRV navodi da je intervjuisao 60 svedoka i prikupio fotografije i video-snimke koji potvrđuju sumnje da je u napadu na grad Kan Šejkun 4. aprila i u još tri napada u decembru 2016. i martu 2017. godine korišćeno hemijsko oružje.

U Kan Šejkunu su u pomenutom napadu poginulo najmanje 92 čovek, među njima i tridesetoro dece, dodaje HRV.
Pogledaj vesti o: Sirija

Nastavak na Vesti-online.com...






Povezane vesti

HRV: Sirijska vojska četiri puta koristila nervni gas

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 01.Maj.2017

Sirijska vojska koristila je nervni gas u napadu na Han Šejhun i u još tri napada, saopštila je danas međunarodna nevladina organizacija Hjuman Rajts Voč (HRV). "Postoji jasna tendencija o upotrebi hemijskog oružja zbog čega bi sirijske vlasti mogle da budu optužene za zločine protiv čovećnosti",...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.