Izvor: SandzakPress.net, 04.Dec.2014, 11:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sirijske izbjeglice zimu čekaju bez pomoći

Svijet – Skoro 900.000 Sirijaca oslanja se na novac koji prima od UN-a za kupovinu hrane, a kojeg najverovatnije ovaj mjesec neće dobiti. Gotovo milion sirijskih izbjeglica koji su utočište pronašli u Libanu pripremaju se za zimu. Teško je povjerovati da bi život sirijskim izbjeglicama mogao biti imalo teži. Ipak, manjak sredstava u Ujedinjenim narodima znači da u decembru >> Pročitaj celu vest na sajtu SandzakPress.net << neće primiti humanitarnu pomoć. Skoro 900.000 Sirijaca oslanja se na novac koji prima od UN-a za kupovinu hrane. Mahi je taj novac potreban. Ona je samohrana majka sa sedmero djece, a njena improvizirana kuhinja gotovo da je prazna. “Nemamo nikoga, osim Boga. Šta da radimo? Pokušavamo preživjeti s tih nekoliko dolara pomoći i onoga što tu i tamo zaradimo. Od toga živimo”, kaže Maha. Mnogi u dolini Bekaa rade kao nadničari. No, zimi za njih jedva da ima nekog posla. Dan za danom “Zima je najgore godišnje doba za sirijske izbjeglice u Libanu. Oni su već dovoljno pretrpjeli od kiša koje su padale posljednja dva mjeseca, a sada ih čeka i snijeg. Žive u provizornim, primitivnim domovima od šperploče i cerade. Njihove porodice kažu da im najavljeni nedostatak hrane predstavlja dodatnu brigu”, javlja reporterka Al Jazeere Jane Ferguson. Ujedinjeni narodi kažu da su na ovaj problem upozoravali još u oktobru te da ne znaju kad će se nastaviti isporuka pomoći. “Ne znamo. Za sada radimo dan za dan. Kad budemo znali hoćemo li dobiti sredstva, tada ćemo i objaviti. Nemamo precizne ni potvrđene informacije u vezi s finansiranjem u januaru”, kaže Sandy Maroun iz Svjetskog programa za hranu. Narednog mjeseca djeca-izbjeglice počet će još jednu godinu života u ovim kampovima, u kojima ništa nije izvjesno, čak ni to da će imati šta jesti. (Al Jazeera)

Nastavak na SandzakPress.net...






Povezane vesti

Sirijske izbjeglice zimu čekaju bez pomoći

Izvor: Nezavisne Novine, 04.Dec.2014

Gotovo milion sirijskih izbjeglica koji su utočište pronašli u Libanu pripremaju se za zimu. Teško je povjerovati da bi život sirijskim izbjeglicama mogao biti imalo teži...Ipak, manjak sredstava u Ujedinjenim narcijama znači da u decembru neće primiti humanitarnu pomoć, objavila je Al Jazeera...Skoro...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SandzakPress.net. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SandzakPress.net. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.