Sirijska vojska zauzela postrojenja hrvatske INA

Izvor: B92, 03.Feb.2017, 19:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sirijska vojska zauzela postrojenja hrvatske INA

Damask -- Sirijska vojska i Nacionalne odbrambene snage (NDF) oslobodile su postrojenja hrvatske kompanije INA na gasnim poljima Hajan u Siriji.

U popodnevnim satima pojavili su se prvi izveštaji o tome kako su vladine snage uspele odbaciti džihadiste.

Polja su bila pod kontrolom terorista ID, a nalaze se na istoku sirijske provincije Homs, javljaju sirijski mediji.

Vojska i NDF pokrenuli su napad na polja u četvrtak, a okršaji između sirijskih >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << vojnih snaga i džihadista trajali su sve do danas.

Kako piše Al-Masdar njuz, sirijske snage su napredovale uz podršku ruskih vazdušnih udara. Sirijska vojska još nije ušla na područje iz bezbednosnih razloga.

Podsetimo, pripadnici terorističke organizacije Islamska država juče su do temelja spalili postrojenje, a nagađa se kako je to bio potez pred povlačenje.

Gasna polja Hajan nekad su bila najveći izvor gasa u Siriji, navodi Al-Masdar njuz, dodajući kako je njihov gubitak u decembar prošle godine naneo ogromnu štetu sirijskim vlastima.

Kao što je vidljivo na službenim stranicama INA, u bloku Hajan vršila su se istraživanja (završena 2007. godine) koja su dovela do šest otkrića plina i nafte (Džihar, Al Mahr, Jazal, Palmira, Mustadira i Mazrur).

Radi se o plinskim nalazištima kojima je upravljala kompanija HPC (Hayan Petroleum Company), koju su suosnovali INA i GPC (General Petroleum Company).

INA je s eksploatacijom nafte i plina iz Sirije prestala 2012. godine. Zbog okolnosti "više sile" - sukoba u Siriji i složene političke situacije, INA aktivnosti na polju Hajan trajale su samo 57 dana.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.