Sirijska vojska se sprema za deblokiranje Deir ez-Zora

Izvor: Vostok.rs, 02.Jun.2016, 17:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sirijska vojska se sprema za deblokiranje Deir ez-Zora

Sirijska vojska sprema veliku operaciju koja može imati isti ili ili već značaj kao i oslobađanje Palmire.

Sve oči su prethodnih meseci bile okrenute prema gradu Alepu i istoimenoj provinciji. U nešto manjoj meri - prema provinciji Latakija i okolini Damaska. A sad se stvari zaista suštinski menjaju.

Vojni vrh u Damasku već uveliko koncentriše trupe za odbacivanje odreda Islamske države od Deir ez-Zora, adminstrativnog centra istoimene provincije. Taj grad se nalazi na Eufratu, a ID ga drži u blokadi od početka 2014-te.

Za razliku od Amerikanaca i Kurda koji od svog tobožnjeg „juriša na Raku“ prave spektakl, a nikakve ozbiljne borbe za taj grad ne vode - sirijski vojni vrh dejstvuje u tišini.

Deir ez-Zor je poslednji veliki grad u Siriji koji Islamska država drži u potpunoj blokadi.

Herojski ga brani ne previše brojni garnizon, a skidanje opsade će omogućiti sirijskoj armiji da završi opkoljavanje Rake koju je ID proglasila za svoju „privremenu prestonicu“.

Pad same Rake će u tom slučaju postati samo pitanje vremena, a vojni vrh će sve mobilne snage moći da prebaci na druge frontove. Najverovatnije na sever provincije Latakija gde borbe ne prestaju ni jedan jedini dan.

Potom bi najverovatnije usledile borbe za provinciju Idlib u kojoj jako uporište imaju proturske snage koje Ankara obilato snabdeva svim što im je potrebno za rat.

Deblokada Deir ez-Zora znatno bi podigla prestiž sirijske vojske, a za tu operaciju ne bi bile potrebne desetine hiljada vojnika jer je ceo budući front u dolini Eufrata.

Manje „pustinjske odrede“ džihadista verovatno će - kako se najavljuje - loviti ruski borbeni helikopteri.

Čitajte više na Ruski vazdušni udari u Siriji - iz minuta u minut
Fakti

Pogledaj vesti o: Sirija

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.