Sirijska vojska nadomak Deir Ezora

Izvor: Blic, 04.Sep.2017, 23:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sirijska vojska nadomak Deir Ezora

Sirijska vojska je danas nastavila napredovanje ka Deir Ezoru, glavnom gradu poslednje provincije pod kontrolom džihadista, gde se vladine snage već više od dve godine nalaze pod opsadom Islamske države u jednom delu grada i obližnjoj vojnoj bazi.

Gubitak grada Deir Ezor i istoimene naftom bogate provincije bio bi konačni udarac prisustvu Islamske države u Siriji, tri godine posle njenog brzog uspona. Ta grupa >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << je već izgubila više od pola svog uporišta u severnoj Siriji, Rake. Sirijski vojnici uz podršku ruske avijacije već nedeljama napreduju ka Deir Ezoru.

Državna televizija je prenela da se vojska danas nalazi na tri kilometra od grada i da vlada već priprema konvoje potrepština za stanovništvo.

Nevladina organizacija Sirijska opservatorija za ljudska prava (OSDH) navela je da su trupe već dosegle periferiju baze zvane "Brigada 137" i koja je u obruču džihadista.

"Linija fronta Islamske države a zapadu provincije je probijena na više mesta pa je vojska mogla brzo da napreduje i dođe na 10 kilometara od opsednutih trupa. Opsada će biti probijena u narednim satima", rekao je za Frans pres izvor iz sirijske vojske.

Prema podacima Opservatorije, vladine snage su na drugoj strani došle na 12 kilometara od vojne baze i posle tri godine otvorile put Deir Ezor-Palmira-Damask.

Guverner provincije Deir Ezor Mohamad Ibrahim Samra je danas rekao da stanovnici grada već slave pobedu.

- Juče se u Deir Ezoru slavilo i celo stanovništvo se radovalo skoroj pobedi pošto je vojska već na periferiji grada - naveo je on.

I rusko ministarstvo odbrane je potvrdilo napredovanje sirijske vojske uz rusku podršku iz vazduha.

"Poraz Islamske države u području Deir Ezora biće strateški poraz za međunarodni terorizam u Siriji", navodi se u saopštenju ministarstva.

Džihadisti su u leto 2014. pregazili najveći deo provincije Deir Ezor, uključujući i naftna polja i veliki deo grada, i oterali dotadašnje saveznike, pobunjenike i al-Kaidu.

Opsada dela grada pod kontrolom vlade je pojačana početkom godine i zahvaljujući prodorima na par mesta džihadisti su uspeli da razdvoje snage u gradu i u vojnoj bazi.

U sektoru pod kontrolom vlade živi oko 100.000 ljudi, u odnosu na 300.000 koliko ih je bilo pre rata. Prema podacima Opservatorije u delovima grada koje drže ekstremisti nalazi se oko 10.000 civila.

Opsada je dovela do humanitarne krize u gradu, sa manjkom hrane i lekova, a situacija za stanovništvo je teška i pored dopremanja najvažnijih stvari helikopterima.

Oslobađanje Deir Ezora biće važna pobeda za sirijsku vladu koja je prethodnih meseci ostvarila niz uspeha zahvaljujuću ruskoj podršci.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.