Sirijska vojska izbila na granicu sa Turskom

Izvor: Vostok.rs, 11.Feb.2016, 09:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sirijska vojska izbila na granicu sa Turskom

Sirijska vojska niže uspehe i ne zaustavlja se.

Danas je oslobodila od terorista rejon Al-Saraf i uspostavila kontrolu nad većim delom granice sa Turskom u provinciji Latakija.

Dužina sirijsko-turske granice u ovoj provinciji iznosi 21 kilometar, a vladine snage od danas kontrolišu – 14 kilometara.

Ovaj uspeh utoliko je veći što se sada pod kontrolom sirijske regularne armije nalazi 90 odsto ove strateški važne provincije na zapadu Sirije.

Da bi oslobodila i preostalih sedam kilometara granice, sirijska armija  će morati da izbaci teroriste i iz pograničnog rejona Al-Junisija kroz koji prolazi direktan put u grad Džisr aš-Šugur koji se smatra jednim od glavnih preostalih uporišta sirijske Al Kaide (Džebhat an-Nusra).

Taj grad se formalno nalazi u susednoj sirijskoj provinciji Idlib.

Zvanični Damask više ne krije da mu je prioritetni cilj da povrati kontrolu nad celom granicom sa Turskom: da bi teroriste lišila pomoći koju dobijaju i od Ankare i od zapadnih zemalja koje se kriju iza leđa Turske.

Za ostvarenje ovog cilja, moraće da preuzme kontrolu nad preostalih oko sto kilometara granice.

Prvi – i ne mali – korak već je, evo, napravila.

Sirijske snage su napredovale i u susednoj provinciji Alepo. Upravo jurišaju na grad Kaferna koji se nalazi 20 kilometara od granice sa Turskom.


Čitajte više na Ruski vazdušni udari u Siriji - iz minuta u minut
Fakti

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.