Izvor: NoviMagazin.rs, 25.Sep.2018, 22:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sirijska vlada ne namerava da odustane od stavljanja Idliba pod kontrolu

Sirijska vlada namerava da preuzme kontrolu nad severozapadnom provincijom Idlib koja je pod kontrlom pobunjenika, silom ili mirnim sredstvima, ocenio je jedan zvaničnik u izjavi za današnje izdanje provladinog dnevnika Al Vatan.

Dnevnik citira zamenika ministra spoljnih poslova Fejsala Mekdada koji je rekao da vlada ostaje posvećena cilju vraćanja ove provincije pod njenu kontrolu. On je rekao da će Idlib proći kao tri druge provincije koje su bile smatrane zonama deeskalacije.
>> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << />
U njima su vladine snage potpomognute Rusijom i Iranom opkolile područja pod kontrolom pobunjenika i tek onda preduzele ofanzivu u kojoj su uspostavile kontrolu nad njima.

"Kao što smo pobedili u drugim delovima Sirije tako ćemo pobediti i u Idlibu'' rekao je Mekdad i dodao da vlasti preferiraju da preuzmu Idlib mirnim sredstvima.

Prošle nedelje su Rusija i Turska postigle dogovor da odlože ofanzivu na Idlib koju kontrolišu i radikalne grupe i sirijski antivladim pokret koji podržava Turska.

Dve pobunjeničke grupe su međutim odbile plan o demilitarizovanoj zoni oko Idliba, koja je trebalo da bude uspostavljna polovinom oktobra, nazvaši ga zaverom, sračunatom na razoružanje pripadnika sirijske opozicije.

Idlib, u kome je živelo oko 3 miliona stanovnika od kojih je jedna polovina izbegla druge delove Sirije, je poslednje uporište antivladinih pobunjenika u koje Turska šalje pojačanja.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

Damask namerava da vrati kontrolu nad Idlibom MILOM ILI SILOM

Izvor: Blic, 26.Sep.2018, 00:03

Sirijska Vlada namerava da vrati kontrolu nad pokrajinom Idlib, upotrebom sile ili na miran način, izjavio je neimenovani sirijski zvaničnik.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.