Sirijska opozicija protiv sporazuma sa Rusijom

Izvor: RTS, 26.Dec.2013, 21:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sirijska opozicija protiv sporazuma sa Rusijom

Sirijska nacionalna koalicija odbacila sporazum koji potpisao Damask sa ruskom kompanijom o istraživanju nafte i gasa na dnu Sredozemnog mora.

Opozicija Sirijska nacionalna koalicija odbacila je sporazum koji je dan ranije potpisao Damask sa ruskom kompanijom o istraživanju nafte i gasa u priobalju i navela da sporazum ima za cilj nabavku oružja za ubijanje sirijskog naroda.

"Koalicija osuđuje potpisivanje >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << tog sporazuma, koji ima za cilj zamenu našeg (prirodnog) bogatstva za rusko oružje namenjeno za ubijanje sirijskog naroda", navodi se u saopštenju Nacionalne koalicije, prenela je agencija AFP.

Sirijsko ministarstvo nafte i mineralnih resursa i kompanija "Dženeral Petroleum" potpisali su sa ruskom kompanijom "Sojuznjeftgas" juče sporazum o istraživanju nafte na površini od 2.190 kvadratnih kilometara u sirijskim teritorijalnim vodama u Mediteranu.

U izveštaju se ne navodi gde je sporazum potpisan ali se ukazuje da će se eksploatacija obavljati kod sirijske obale.  Sirijski ministar za naftu Sulejman Abas je tokom ove godine razgovarao sa ambasadorima Kine i Rusije o mogućnosti ispitivanja da li u sirijskom mediteranskom podmorju ima nafte i gasa.

Najveći broj sirijskih polja sa naftom i gasom na istoku zemlje nalaze se pod kontrolom opozicije, sa kojom je vlast u građanskom ratu, i sirijski izvoz nafte gotovo je zaustavljen. Izrael se već sprema za eksploataciju velikih podvodnih izvorišta nafte kod svojih obala, a i Liban spominje slične pokušaje.

"Ruska kompanija potpisala je jedan od najvrednijih ugovora u regionu sa zločinačkim režimom, dok borbe besne sa nesmanjenom žestinom što je dokaz da je Ruska vlada potpisala ugovor da pošalje još oružje za ubijanje Aramejaca", ocenjuje se u saopštenju.

Sirijska proizvodnja nafte je pala za 90 odsto od početka krvavog sukoba protiv predsednika Bašara al Asada u martu 2011. godine.

Rusija je jedan od najvećih međunarodnih saveznika sirijskog predsednika Bašara el Asada.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

BUNE SE POBUNJENICI: Sirijska opozicija odbacila sporazum sa Rusijom

Izvor: Kurir, 26.Dec.2013

Koalicija osuđuje potpisivanje tog sporazuma, koji ima za cilj zamenu našeg (prirodnog) bogatstva za rusko oružje namenjeno za ubijanje sirijskog naroda", navodi se u saopštenju Nacionalne koalicije..DAMASK - Opozicija Sirijska nacionalna koalicija odbacila je danas sporazum koji je dan ranije potpisao...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.