Sirijska opozicija pozdravila sporazum o Idlibu

Izvor: RTS, 18.Sep.2018, 13:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sirijska opozicija pozdravila sporazum o Idlibu

Sirijska opozicija pohvalila je dogovor Turske i Rusije o sirijskoj pokrajini Idlib, rekavši da su na taj način pobunjenici spaseni od krvave ofanzive. Rusko-turski sporazum o Idlibu mora da zaštiti civile, poručuje EU.
Portparol opozicione Komisije za sirijske pregovore izjavio >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << je da je dogovor dveju država sprečio ofanzivu za koju se vlada spremala prethodnih nekoliko nedelja, rekavši da je to "pobeda volje za životom nad voljom za smrću", prenosi Rojters.

Scenario za napad je u suštini isključen, makar za predstojeći, ne tako kratak period, rekao je portparol, dodajući da će napad biti trajno isključen.
Mustafa Sedžari iz Slobodne sirijske armije, koja ima veze sa terorističkim organizacijama, rekao je da će dogovor o Idlibu sačuvati živote civila i da će osujetiti planove predsednika Sirije Bašara al Asada da preuzme kontrolu nad celom Sirijom.
"Područje će ostati u rukama Slobodne sirijske armije i nateraće režim i njegove pristalice da započnu ozbiljan politički proces koji će dovesti do prave tranzicije koja će okončati Asadovu vladavinu", rekao je on, prenosi Rojters.
Rusko-turski sporazum o sirijskoj provinciji Idlib mora da zaštiti civile i omogući pristup za pomoć, saopštila je Evropska unija.
"Očekujemo da će sporazum koji su juče postigli ruski i turski predsednik garantovati zaštitu života civila i infrastrukture kao i neometen i održiv humanitarni pristup", rekla je novinarima portparolka EU, preneo je Rojters.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.