Sirijska opozicija odbila pomoć Rusije

Izvor: B92, 24.Okt.2015, 17:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sirijska opozicija odbila pomoć Rusije

Sirijska opozicija koju podržava Zapad odbila je predlog Rusije za pomoć u borbi protiv Islamske države kao i apel vlasti u Moskvi za održavanje izbora.

"Rusija bombarduje položaje opozicione Slobodne sirijske vojske (FSA), a sada hoće da sarađuje s njom. Pored toga Rusija nastavlja da podržava sirijskog predsednika Bašara el Asada. Sada nam nije ništa jasno", izjavio je sirijski pukovnik FSA Ahmed Saud.

Rusija od 30. septembra bombarduje položaje Islamske >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << države, dok Zapad i sirijski pobunjenici smatraju da vazdušni napadi samo predstavljaju podršku Asadu.

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov izjavio je da su ruske vazdušne snage spremne su da daju vazdušnu podršku Sirijskoj slobodnoj vojsci, sirijskoj opoziciji koju podržava Zapad, u njenoj borbi protiv ekstremista Islamske države.

"Spremni smo iz vazduha da podržimo i patriotsku opoziciju, uključujući i takozvanu Sirijsku slobodnu vojsku, " rekao je Lavrov u intervjuu za televiziju Rusija 1.

Lavrov je rekao da je najvažnije za Rusiju da stupi u kontakt sa osobama koje "mogu s punim autoritetom da ih predstavljaju i da predstavljaju oružane grupe koje se bore protiv terorizma".

Ruski ministar je u drugom intervjuu, koji danas prenosi agencija TASS, rekao da Rusija deluje u interesu cele Sirije, a ne posebno u interesu Asada ili njegove opozicije.

"Uzimamo u obzir interese cele Sirije i ne gledamo na interese Asada ili opozicije. Važno je da Sirija bude u miru i da u najkraćem roku bude okončan građanski rat jer teroristima ne treba dati priliku da preuzmu vlast u Damasku ili bilo gde drugde u Siriji", rekao je Lavrov.

Njegova izjava usledila je posle najave o sporazumu između Rusije i Jordana o "koordinisanju njihovog delovanja, uključujući i dejstava vazdušnih snaga u Siriji".

Lavrov i njegov američki kolega Džon Keri složili su se juče na sastanku u Beču da razmotre nove mogućnosti postizanja političkog sporazuma u sukobu u Siriji.
Pogledaj vesti o: Moskva

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.