Sirijska opozicija: Razmešteni konvoji sa hemijskim oružjem, preti novi napad

Izvor: Blic, 03.Sep.2013, 23:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sirijska opozicija: Razmešteni konvoji sa hemijskim oružjem, preti novi napad

Sirijska opozicija upozorila je danas na mogućnost novog hemijskog napada snaga lojalnih predsedniku Bašaru Al Asadu, tvrdeći da su upućena tri vojna konvoja za koje se veruje da prevoze hemijsko oružje. Sirijski pobunjenik u Alepu

- Prema najnovijim informacijama kojima raspolažemo, tri konvoja natovarena hemijskim naoružanjem napustila su svoje lokacije a sada možemo da potvrdimo da su dva od njih stigla na svoje konačne destinacije - rekao je predstavnik opozicije Haled >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Saleh na konferenciji za novinare u Istanbulu.

Prema tvrdnjama Saleha, konvoji su razmešteni u Ezri, kao i u blizini aerodroma na periferiji Damaska.

- Veoma smo zabrinuti zbog informacija koje smo dobili od izvora unutar Asadove vojske koja razmatra upotrebu hemijskog oružja protiv nedužnih civila - rekao je Saleh.

Vašington je optužio sirijski režim da je upotrebio hemijsko oružje u sukobu sa opozicijom, a predsednik Sjedinjenih Američkih Država Barak Obama najavio je vojnu intervenciju i zatražio za nju saglasnost američkog Kongresa koji će zasedati 9. septembra.

Podršku Obami u nameri da izvrši vazdušne napade na Siriju pružio je francuski predsednik Fransoa Oland, dok je britanski parlament glasao protiv i onemogućio vladu Dejvida Kamerona da se priključi eventualnoj vojnoj akciji.

Moskva i Peking izjasnili su se protiv intervencije u Siriji i upozorili na opasnost od preduzimanja jednostrane akcije koja nije obezbedila saglasnost Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

Bivši vođa opozicije: Vreme je za političko rešenje

Nekadašnji vođa sirijske opozicije Ahmed Moaz al-Hatib izjavio je danas da je sazrelo vreme da se pronađe političko rešenje za Siriju, i to u trenutku kada se Damask suočava s vojnim pretnjama.

- Političko rešenje je moguće jer je režim sada prvi put zabrinut - rekao je on i dodao da je za političku inicijativu uz vojnu vojnu akciju.

Hatib, koji je dao izjavu posle sastanka sa šeficom evropske diplomatije Ketrin Ešton, predvodio je glavnu opozicionu Nacionalnu koaliciju od novembra do aprila, a trenutno se nalazi u izbeglištvu u Kairu. On smatra da bi brz i precizan vazdušni udar imao malo efekta po predsednika Asada.

- Ukoliko ne okončate režim, on će se ponovo vratiti i smatrati da je pobedio. Mi moramo krenuti s političkom inicijativom. Ne verujem da rat može doneti mir ljudima - rekao je Hatib.

On je ocenio da je odlazak Asada s vlasti ključ okončanja sirijskog konflikta. U maju, on je predložio da se Asadu da siguran izlaz iz Sirije a da sadašnja vlada ostane i organizuje tranziciju u zemlji.

Hatib je rekao da je ubeđen da je režim izveo napad hemijskim oružjem 21. avgusta, iako su odluku da se ono upotrebi donele lokalne vojne vlasti.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.