Sirijska armija ušla u Mejadin

Izvor: Vostok.rs, 07.Okt.2017, 08:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sirijska armija ušla u Mejadin

Sirijska vojska ušla je u grad Mejadin, jedno od glavnih uporišta Islamske države u provinciji Der-ez-Zora.

Taj grad je od centra provincije – grada Deir-ez-Zor – udaljen 45 kilometara, a sirijske snage su prvo preuzele kontrolu nad njegovom zapadnom priferijom.

Potom su `pali` stari utvrđeni deo grada ar-Rabha i rejon Savami al-Galal.

Trnutno se borbe vode za južne četvrti Mejadina.

Sirijska državna televizija je objavila da ubijen „vliki broj terorista“.

Mejadin je za Islamsku državu od izuzetnog značaja jer su njeni odredi preko tog grada dobijali oružje, municiju, hranu i pojačanja iz Iraka. Tačnije: preko pograničnog grada Abukemala.

Odatle su dolazili i napadi na Deir-ez-Zor. Odatle je ugrožavan i magistralni put Deir-ez-Zor-Palmira.

Mejadin se nalazi na obali Eufrata. Islamska država ga drži još od jula 2013-te.

Prekuče su ruske podmornice „Veliki Novgorod“ i „Kolpino“ krstarećim raketama „Kalibar“ iz Istočnog Mediterana uništile važne objakte i utvrđene tačke ID  upravo oko Mejadina. Tako su raščistile put vladinim snagama. 

Sirijska armija je istovremeno od terorista očistila od terorista istočne oblasti provincije Homs. Pritom je oslobodila 1.800 kvadratnih kilometara teritorije, sa nekilo desetina naselja i gradova.

U međuvremenu je povodom Sirije počela da „raste temperatura“ između Moskve i Vašingtona.

Portparol Ministarstva odbrane RF, general Igor Konašenkov, izjavio je da se granica Sirije sa Jordanom oko američke vojne baze At-Tanf pretvorila u „crnu rupu prečnika 100 kimlometara iz koje napade izvode odredi Islamske države“.

Konašenkov je ukazao da ta američka baza postoji pola godine, a da njen garnizon nije za to vreme izveo ni jednu jedinu operaciju protiv islamske države. Još je naveo:

„Što sirijska armija više napreduje u provinciji Deir-ez-Zor – to veći problem postaje američka baza kod At-Tanfa koja joj je iza leđa.

Konašenkov je istakao da je poseban problem što se ta baza nalazi pored velikog izbegličkog logoa Rukban sa preko 60.000 izbeglica.

„Te izbeglice su danas faktički taoci, odnosno živi štit američke baze. Osim Amerikanaca – naglasio je Konašenkov – živim štitovima se u Siriji služe samo oni sa kojima su navodno došli da se bore – teroristi.“

Portparol ruskog vojnog vrha podsetio je da je Pentagon osnivanje svoje baze na teritotiji Sirije objasnilo potrebama u borbi protiv Islamske države.

Povodom navedenih reči Konašenkova, Pentagon se odlučio za polupretnju na adresu Moskve.

Jedan njegov neimenovani predstavnik poručio je Rusiji – preko njene državne novinske gencije RIA Novosti – da se „fokusira na borbu protiv Islamske države“ i da izbegava nepotrebne konflikte.

Naglasio je da isti posziv važi i za „sirijski režim“ jer bi „nepotrebni konflikt“ (sa američkim vojnim kontigentom) samo izazvao novu nestabilnost u Siriji.

Poručio je i Moskvi i Damasku: da će američke snage u Siriji obezbediti i svoju samozaštitu i zaštitu svojih saveznika.

Čitajte više na Ruski vazdušni udari u Siriji - iz minuta u minut
Fakti

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

Autoput Sukna-Deir ez Zor OČIŠĆEN od džihadista: Sirijska vojska je vratila punu kontrolu nad njim

Izvor: SrbijaDanas.com, 07.Okt.2017

Da bi ponovo otvorili ovaj autoput, Sirijska arapska vojska će morati ponovo da preuzme ključni grad Al-Šulu..Sirijska vojska je najavila opet otvaranje autoputa Deir ez Zor-Sukna u istočnom Homsu nakon nedeljne operacije protiv Islamske države (IS) u blizini strateškog grada Al-Sukna... Tenk...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.