Sirijska armija povratila kontrolu nad magistralom za Alep

Izvor: Vostok.rs, 22.Feb.2016, 19:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sirijska armija povratila kontrolu nad magistralom za Alep

Islamska država se ne predaje i demonstrira da je još u stanju da pređe u kontranapad.

Prošle noći je jakim snagama napala na malobrojne posade koje štite jedini put kojim se snabdeva zapadni deo Alepa koji je pod vladinom kontrolom. I: bila je uspela da privremeno ovlada delom puta, odnosno obilaznicom kod grada Hanasera.

Napad je izveden sa nekoliko strana. Oko deset kilometara tog puta - kod napuštenog naselja Rasm an-Nafal, između Asrije i Hanasera - satima je bilo pod vatrom, a delimično i kontrolom džihadista. Samim tim i zatvoren za saobraćaj.

Islamska država ovim napadom pokušavala da uspori ofanzivu Asadove armije na severu provincije Alepo i u zapadnim oblastima provincije Raka.

Međutim, sirijska armija je vrlo brzo prešla u kontranapad. Bitka je potrajala samo tri i po sata. Rasm an-Nafal su atakovala i pojačanja koja su vladine snage dobile iz grada Safire.

Sirijska armija je već povratila kontrolu nad Rasm an-Nafalom i „putem života“. Doduše, sam put je još blokiran za saobraćaj. Zato što se na severnoj periferiji Hanasara još šuca, a odatle bi džihadisti mogli da gađaju deo puta, a i zato što inženjerci sirijske armije proveravaju da li oko 10-kilometarske deonice ima mina.

Tokom poslednjih pet meseci, ovo je već drugi napad Islamske države na „put života“ Alepa. Oba puta na istom mestu - između Asrije i Hanasera.

Kako se jedino i moglo očekivati, zapadni mediji i propaganda ni povodom ovoga ne miruju. The Washington Post je upravo objavio da se severno od Alepa vodi „mali svetski rat“ u kojem - pored ruske avijasije i Asadove armije - učestvuju: libanski i irački šiitski odredi pod rukovodstvom vojnih savetnika iz Irana, sirijski ustanici koje podržavaju SAD, Turska, Saudijska Arabija i Katar, Kurdi povezani sa Moskvom i Vašingtonom i Islamska država.

Isti list procenjuje da će bitka za Alep biti presudna bitka sirijskog rata i da će pobeda sirijske armije u njemu Rusiji obezbediti status vodeće sile na Bliskom Istoku, a uticaj Irana proširiti daleko izvan dosadašnje šiitske zone.

Sirijski Kurdi - naglašava list - žele da uz granicu stvore svoje dve enklave i da ih teritorijalno povežu. Ako im to uspe - ta njihova poludržava držaće više od polovine sadašnje sirijsko-turske granice.

Čitajte više na Ruski vazdušni udari u Siriji - iz minuta u minut
Fakti

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.