Sirijska armija napreduje prema Palmiri

Izvor: B92, 11.Mar.2016, 23:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sirijska armija napreduje prema Palmiri

Sirijska armija uništila je u napadu na pozicije ID na prilazima gradu Palmiri četiri vatrena položaja, komandni punkt i skladište municije terorista.

Napad je izveden iz raketnih sistema "Grad" i artiljerijskih uređaja D30."

"Danas, prema podacima naših osmatrača, uspeli smo da uništimo četiri vatrena položaja ID veliko skladište municije sakriveno u klancu, kao i komandni punkt severozapadno od Palmire", rekao je izvor u štabu sirijske armije. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

U petak su odredi ustanika počeli da izvode preciznu operaciju na visoravnima jugozapadno od Palmire. Njihov zadatak je da preuzmu kontrolu nad planinskim grebenom i da se učvrste na osvojenim pozicijama kako bi krenule u ofanzivu iz južnog pravca.

U međuvremenu, na 30 kilometara južno od Palmire sirijska armija krenula je u ofanzivu na jedno od najvećih uporišta terorista - grad Karjatejn.

Vladina vojska namerava da preseče puteve snabdevanja ID koji vode iz Karjatejna u Palmiru.

Prema nekim podacima, sirijsku Palmiru drži više od 2.000 terorista. Za odbranu koriste tenkove, oklopnu tehniku, raketne uređaje ručne izrade i minobacače.

Ofanziva sirijske armije i ustanika otežana je time što je Palmira okružena visokim planinskim vencima na čijim su se vrhovima dobro učvrstili borci ID.

Islamska Država je pre oko godinu dana osvojila grad Palmiru, uništivši i oštetivši brojne drevne spomenike koje je Unesko proglasio svetskim kulturnim nasleđem.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.