Siriji preti građanski rat

Izvor: RTS, 19.Nov.2011, 00:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Siriji preti građanski rat

Najmanje 16 demonstranata poginulo u sukobu s policijom u Damasku. Sirija, u principu, prihvata misiju posmatrača Arapske lige, ali se još razmatraju detalji.

U sukobu sa policijom koja je danas rasterivala nekoliko hiljada okupljenih, koji su u Damasku protestovali protiv Bašara el Asada, poginulo je najmanje 16 demonstranata. Sirijske vlasti, načelno, su odobrile posmatračkoj misiji Arapske lige dolazak u Siriju.

Zapadni zvaničnici i analitičari >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << strahuju da je u Siriji na pomolu građanski rat, jer nasilje eskalira, dok sirijske vlasti navode da su načelno pristale da dođu posmatrači i da će o tome doneti konačnu odluku nakon razmatranja detalja. 

Francuski ministar spoljnih poslova Alen Žipe pozvao je Savet bezbednosti da preduzme mere protiv režima sirijskog predsednika.

Arapska liga predložila je da u Siriju pošalje posmatrače koji bi pokušali da pomognu okončanju sukoba.

U sredu, Arapska liga suspendovala je Siriju iz svog članstva zbog nasilja nad demonstrantima koje sprovodi režim predsednika Bašara el Asada.

Protesti u Siriji inspirisani događajima u Egiptu i Tunisu počeli su 26. januara i prerasli u ustanak 15. marta.

Prema procenama Ujedinjenih nacija, snage bezbednosti su tokom osmomesečnih demonstracija ubile najmanje 3.500 ljudi.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.