Sirija, u vazdušnim napadima 44 žrtve

Izvor: RTS, 23.Nov.2013, 16:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sirija, u vazdušnim napadima 44 žrtve

Ubijene 44 osobe u vazdušnim napadima sirijske vojske na severu zemlje. Trupe predsednika Bašara el Asada rasporedile teško naoružanje unutar pravoslavnog manastira. Pobunjenici zauzeli ključno naftno polje na istoku Sirije. Napad na ministra nacionalnog pomirenja.

Najmanje 40 ljudi poginulo je danas u vazdušnim napadima sirijskog režina na severni sirijski grad Alep i okolinu, tvrdi antirežimska organizacija Sirijska >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << opservatorija za ljudska prava.

Glavna sirijska opoziciona grupa optužila je trupe režima da su rasporedile teško naoružanje unutar pravoslavnog Heruvimskog manastira, severno od Damaska, prenosi AP.

Prema navodima opozicione Sirijske nacionalne koalicije, trupe predsednika Bašara el Asada pretvorile su Heruvimski manastir u bazu iz koje vojnici gađaju okolna sela.

Sela su pretežno naseljena sunitskim muslimanima, kojih je najviše među pobunjenicima.

Agencija Asošijeted pres piše da nije bilo moguće proveriti tu informaciju iz nezavisnih izvora.

Ta organizacija, čije je sedište u Velikoj Britaniji, navodi da je u predgrađu Alepa i u okolnim gradovima bilo najmanje šest vazdušnih udara, javio je Rojters.

"Meta nekih od napada u Tarek el Babu izgleda su bila pobunjenička sedišta, ali su rakete pale na prometnu ulicu, izazvavši veliki broj civilnih žrtava", rekao je šef Opservatorije.

Već nekoliko nedelja, sirijska vojska uz podršku gerilaca libanskog radikalnog pokreta Hezbolah, vodi vadušnu kampanju bombardovanja jugoistočnog dela Alepa, gde su sada koncentrisani pobunjenici.

U međuvremenu, pobunjenici su zauzeli ključno naftno polje na istoku Sirije, saopštila je Opservatorija za ljudska prava i istakla da su se Asadove snage povukle sa tog naftnog polja koje je jedno od najvećih u Siriji, prenosi AFP.

Vojska je u novembru 2012. godine već izgubila to naftno polje, ali ga je, kasnije, ponovo zauzela.

Opozicione snage su prvo naftno polje osvojile prošle godine. Od tada su grupe koje deluju na teritoriji pod kontrolom pobunjenika počele da proizvode naftu za prodaju na crnom tržištu.

Ranije danas izvršen je napad na sirijskog ministra nacionalnog pomirenja Alija Hajdarija. Ministar je preživeo napad, ali je njegov vozač ubijen, javili su državni mediji.

Jedan izvor iz Vlade tvrdi da Hajdar nije bio u vozilu u trenutku napada, ne precizirajući gde se ministar nalazio.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.