Sirija: tenkovi protiv demonstranata

Izvor: Vostok.rs, 01.Avg.2011, 22:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sirija: tenkovi protiv demonstranata

01.08.2011. - Rasplamsavanje sukoba

U gušenju istupanja opozicije u raznim gradovima Sirije koje je preduzela armija u nedelju je poginulo 145 osoba, na stotine je ranjeno. To je najveći broj poginulih u zemlji od izbijanja nereda sredinom marta.

Najveći broj poginulih je u Hami – 113, preneo je kalan Al-Džazira. Ovo je četvrti po veličini grad Sirije i u roku od mesec dana blokirale su ga >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << trupe. Hapšenja pristalica opozicije su vršena samo u predgrađu. Tenkovski juriš sa četiri strane započeo je u nedelju. Oklopna tehnika je zbrisala barikade koje su postavili građani, iz nje je pucano nasumice. Vlasti su objasnile svoje akcije neophodnošću da se unište naoružani ekstremisti koji su terorisali stanovništvo i pokušali da zauzmu državne ustanove i policijske stanice. Međutim upravo u Hami već četvrti mesec protiču najmasovnija antivladina istupanja, čiji učesnici zahtevaju ostavku predsednika Bašara Asada. 8. jula u Hamu su doputovali ambasadori SAD i Francuske u Siriji. Posle toga Damask je optužio ove zemlje za mešanje u unutrašnje stvari, a u prestonici su bili izvršeni napadi na njihove ambasade.

Generalni sekretar UN osudio je dejstva sirijskih vlasti u gradu Hama i pozvao da se prekine nasilje. On je istakao da Damask snosi odgovornost za sve akte nasilja izvršene protiv civilnog stanovništva. EU namerava da proširi paket antisirijskih sankcija, izjavio je nemački ministar inostranih poslova Gido Vestervele. Po njegovim rečima, Nemačka zajedno sa SAD i partnerima u regionu, između ostalog Turskom, izrađuje mere na jačanju priska na Damask. Istovremeno Nemačka i Italija su zatražile vanredno sazivanje SB UN za Siriju. Nije isključeno da zasedanje može da bude održano već u ponedeljak. Mišljenje eksperta Centra za arapska i islamska istraživanja Instituta za orijentalistiku Borisa Dolgova.

Sada je libijska varijanta moguća, ali malo verovatna. U Libiji vojna operacija NATO-a nije završena, a opozicija je daleko od toga da pobedi. Započeti još jednu istu avanturu u Sriji teško da će biti moguće. Mada se takva varijanta razmatra. Najverovatnije pitanje u SB UN će biti postavljeno, ali ne mislim da će biti primljena rezolucija slična libijskoj varijanti. Veći deo sirijskog društva ipak nije zainteresovan za oružano svrgavanje režima Basara Asada.

Ekspert je istakao da su za vojni scenario rešavanja sirijske krize zainteresovani Braća muslimani, kurdski separatisti koji se zalažu za autonomiju, kao i sirijski emigranti. Oni imaju svoje centre u Jordanu, Turskoj, Libanu i nizu zapadnih zemalja. Pri tome naoružani ekstremisti koji deluju u Siriji računaju na spoljnu pomoć, istakao je Boris Dolgov.

Izvor: Golos Rossii, foto: EPA

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.