Sirija, sve više boraca Hezbolaha

Izvor: RTS, 30.Maj.2013, 00:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sirija, sve više boraca Hezbolaha

Nekoliko hiljada boraca Hezbolaha ratuje u Siriji na strani Bašara el Asada, tvrde pobunjenici, kao i francuski šef diplomatije. Ujedinjene nacije osuđuju zvanični Damask zbog "korišćenja" stranih boraca, a SAD traži njihovo hitno povlačenje, posebno iz strateški važnog grada Kusaira.

Posle informacija da nekoliko hiljada boraca Hezbolaha ratuje u Siriji na strani Bašara el Asada, Sjedinjene Države pozvale su Hezbolah da povuče borce iz te zemlje. Istovremeno, Savet >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << za ljudska prava Ujedinjenih nacija traži istragu o ubistvima civila.

Francuski ministar spoljnih poslova Loran Fabius prvi je u donjem domu francuskog parlamenta rekao da u Siriji ratuje između tri i četiri hiljade boraca šiitske ekstrtemističke grupe Hezbolah na strani režimskih snaga, preneo je AFP.

Procenjuje se, prenose francuski mediji, da je Hezbolah, koga direktno podržava Iran, poslao oko 1.700 boraca samo u strateški važan grad Kusair pre nedelju dana kako bi pomogao snagama sirijskog predsednika Bašara el Asada da zauzmu grad koji se smatra uporištem pobunjenika. 

Istovremeno, Savet za ljudska prava UN koji se hitno sastao u Ženevi usvojio je Rezoluciju na predlog Katara, Turske i Sjedinjenih Država uz podršku 36 od 47 država članica kojom se osuđuje Damask za "korišćenje" stranih boraca u sukobima i traži hitna istraga o zločinima u Kusairu.

Protiv je bila Venecuela, osam članica je bilo uzdržano, dok su dve delegacije bile odsutne, prenosi Rojters.

Visoki komesar UN za ljudska prava Navi Pilaj je rekla da je nedavno uvođenje stranih boraca u oružani sukob u Siriji koji se bore sa režimskim ili snagama sirijske opozicije "opasan element koji destabilizuje region".

Tamin Madani, prvi sekretar sirijske delegacije u Ženevi, osudio je predlagače Rezolucije, i navode o "izmišljenim masakrima" koji se pripisuju sirijskom režimu i njegovim saveznicima, te rekao da su civili u Kusairu žrtve zločina Slobodne sirijske vojske i Al-Kaide.

Portparolka Stejt Departmenta Džen Psaki rekla je da je prisustvo boraca Hezbollaha u Siriji neprihvatljivo i opasno. SAD traže da Hesbolah hitno povuče svoje borce iz Sirije, rekla je Psaki.

Hezbolah je šiitska islamska ekstremistička grupa i politička partija sa sedištem u Libanu koja prima finansijsku i političku podršku iz Irana i Sirije, a njegovo paravojno krilo se smatra za pokret otpora širom većeg dela arapskog i muslimanskog sveta.

Vlade SAD, Francuske, Velike Britanije, Australije, Kanade, Izraela i još nekih država smatraju da je Hezbolah teroristička organizacija.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

SAD traže povlačenje boraca Hezbolaha iz Sirije

Izvor: Blic, 30.Maj.2013

Sjedinjene Američke Države zatražile su da se borci Hezbolaha odmah povuku iz Sirije, ocenjujući da njihovo aktivno učešće u sukobima predstavlja "esktremno opasnu eskalaciju"..."Ovo je neprihvatljiva i ekstremno opasna eskalacija. Zahtevamo da Hezbolah odmah povuče svoje borce iz Sirije", rekla...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.