Izvor: Blic, 02.Jan.2008, 19:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sirija prekinula kontakte sa Francuskom

Damask neće više imati kontakte sa Francuskom po pitanju libanske političke krize, saopštio je danas sirijski ministar inostranih poslova Valid al-Moalem.



On je rekao novinarima da Francuska želi da okrivi Siriju za svoj neuspeh u pronalaženju rešenja krize i da je Damask odlučio da prekine saradnju. Al-Moalem je naveo da Sirija neće vršiti pritisak na svoje saveznike u libanskoj opoziciji da prihvate >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << rešenje koje bi moglo dovesti do nestabilnosti u Libanu i naglasio da je "Sirija odbila da vrši pritisak na opoziciju koja ionako ne bi prihvatila pritisak".

Libanski politički lideri nisu uspeli u više navrata da postignu dogovor o novom predsedniku. Ta funkcija je upražnjena od 23. novembra kada je istekao mandat Emilu Lahudu a glasanje u parlamentu za izbor predsednika je odlagano jedanaest puta, podsećaju agencije.

Francuski predsednik Nikola Sarkozi naredio je svojoj vladi prošle nedelje, tačnije 30. decembra, da prekine diplomatske kontakte sa Damaskom, sve dok joj ne budu pruženi dokazi o sirijskoj spremnosti da dopusti Libanu da izabere predsednika konsenzusom.

Aktuelna politička kriza u Libanu je najgora posle građanskog rata 1975-1990.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.