Sirijska vlada predala dokaze da je ID koristila hemijsko oružje u Alepu

Izvor: Vesti-online.com, 18.Dec.2016, 09:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sirijska vlada predala dokaze da je ID koristila hemijsko oružje u Alepu

"Sirijska vlada predala je predstavnicima međunarodne misije Organizacije za zabranu hemijskog oružja dokaze da su militanti koristili hemijski gas iperit", saopštio je portparol sirijskog nacionalnog organa za sprovođenje Konvencije o zabrani hemijskog oružja Samer Abas.

- Predstavili smo misiji sve dokumente, koji su provereni i prihvaćeni. Misija će ponovo doći u Siriju da prikupi uzorke koje će >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << kasnije analizirati - rekao je Abas.

Radi se o uzorcima koje su prikupili stručnjaci Ministarstva odbrane Rusije koji svedoče da je 31. oktobra 2016. godine u selu Maret Um Hauš u oblasti Afrin provincije Alep korišćena minobacačka granata kalibra 240 milimetara ispunjena iperitom, objasnio je predstavnik sirijskog organa.

Misija je usvojila samo materijalne dokaze za organizaciju istraživanja, a materijalni dokazi (uzorci), su plombirani i ostavljeni na čuvanje Sirijcima do razrešenja finansijskih teškoća za isporuku čarter letom u Hag. Procenjeno vreme za isporuku uzoraka je januar 2017.

Misija je radila na zvančni zahtev sirijske vlade od 12. decembra u Damasku. U njenom sastavu nalaze se inspektori iz SAD, Velike Britanije, Australije, Slovačke i Slovenije. Predstavnici misije nakon predaje dokaza nisu davali komentare.

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.