Sirija, opozicija osuđuje masakr zarobljenika

Izvor: RTS, 28.Jul.2013, 14:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sirija, opozicija osuđuje masakr zarobljenika

Opoziciona Sirijska nacionalna koalicija osudila, kako je javljeno, "grupnu egzekuciju" više od 50 zarobljenih vojnika Bašara el Asada koju su počinili pobunjenici.

Sirijska nacionalna koalicija osudila je, kako je javljeno "grupnu egzekuciju" koju su pobunjenici izveli nad zarobljenim vojnicima na severu zemlje, i navela da je oformila komisiju da istraži ceo događaj.

Sirijska nevladina Opservatorija za ljudska prava, sa sedištem u Londonu, javila je u petak da >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << je oko 150 sirijskih vojnika poginulo u borbi protiv pobunjenika za kontrolu Kan al-Asala, ključnog grada u severnoj provinciji Alepo.

Opservatorija je navela da su pobunjenici izvršili egzekuciju nad više od 50 vojnika nakon pada Kan al-Asala u ponedeljak, dok su ostali izgubili život boreći se za poslednji bastion režima na zapadu provincije Alepo, preneo je AFP.

"Video snimci pokazuju da je izgleda sprovedena masovna egzekucija vojnika", navela je Sirijska nacionalna koalicija u saopštenju.

"Koalicija osuđuje taj čin i saopštava formiranje istražne komisije. Pri tom ističemo potrebu da se povede sudski postupak protiv onih čije učešće u zločinu bude dokazano", kaže se dalje u saopštenju.

Koalicija je navela da su u egzekuciji, prema prvim saznanjima, učestvovale naoružane grupe koje nisu pod komandom Slobodne sirijske armije (FSA), potpomognute arapskim i zapadnim vladama.

U video snimku objavljenom u ponedeljak, odgovornost za preuzimanje grada preuzela je glavna pobunjenička struja FSA - Deveta divizija.

Na snimku koji je u petak objavila Opservatorija, navedeno je da su grad osvojili džihadisti, uključujući grupe povezane sa Al-Kaidom, AL-Nusra front i Liva Ansar al-Hilafa.

"Koalicija i generalna komanda FSA osuđuju svako kršenje Ženevske konvencije, bez obzira ko stoji iza toga", navodi opozicija u saopštenju.

Sirijski državni mediji optužili su juče pobunjenike da su odgovorni za pogibiju 123 osobe, većinom civila, tokom ovonedeljne ofanzive preuzimanja grada Kan al-Asala, na severu zemlje.

Državna novinska agencija SANA je navela da su "naoružane terorističke grupe" počinile "masakr...i osakatile tela mučenika koje su bacili u veliku rupu u predgrađu grada, a neke od tela su i zapalili".

Optužbe su usledile dan nakon što je jedna pobunjenička grupa na Jutjubu postavila video snimak na kom se vidi oko 30 mladića poređanih ispred zida koje su optužili da su pripadnici milicije predsednika Bašara el Asada, preneo je Rojters.

Sirijska opoziciona Opservatorija za ljudska prava je, pozivajući se na aktiviste, saopštila da je više od 150 vojnika poginulo u ponedeljak i utorak u Kan al-Asadu, među kojima je 51 pogubljen.

Pobunjenici su mesecima pokušavali da osvoje Kan al-Asal i u tome su uspeli u ponedeljak. Sukobi su, međutim, nastavljeni na obodima grada i sledećeg dana.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Kimun je pre dva dana saopštio da je više od 100.000 ljudi poginulo od početka konflikta u Siriji.

Ban je dodao da je sada imperativ da se pronađe političko rešenje za kraj sukoba.

Prošlog meseca, UN su navele da je ukupni broj poginulih u građanskom ratu u Siriji dostigao gotovo 93.000, pri čemu je najviše žrtava među civilima.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.