Sirija odbacila izveštaj UN o napadu sarinom

Izvor: B92, 27.Okt.2017, 19:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sirija odbacila izveštaj UN o napadu sarinom

Bejrut -- Sirijska vlada odbacila je izveštaj UN u kome se navodi da je Asadova vlada odgovorna za smrtonosni napad gasom sarin na grad Kan Šeikun u aprilu.

"Sirija odbacuje oblik i sadržinu onoga što piše u izveštaju UN i Zajedničkog istražnog mehanizma (JIM) Organizacije za zabranu hemijskog oružja koji je objavljen u četvrtak", izvestila je državna agencija Sana citirajući zvaničnika iz Ministarstva spoljnih poslova Sirije.

On je istakao da je izveštaj >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << izrađen po instrukcijama SAD i drugih Zapadnih država kako "bi bio izvršen veći politički pritisak" na Siriju, prenosi Rojters.

"Damask osuđuje oslanjanje JIM na reč kriminalaca koji su počinili ovaj nemoralni akt u Kan Šeikunu, na sumnjive svedoke kao i na takozvane otvorene izvore", navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova.

Zvaničnik tog ministarstva rekao je i da je Sirija obnovila svoju posvećenost Organizaciji za zabranu hemijskog oružja i istakao da ta država ne poseduje takvo oružje koje je zabranjeno sporazumom.

Kako je AFP prethodno izvestio, u izveštaju JIM u koji je uvid imao AFP, navodi se da je ta komisija UN "uverena da je Sirijska Arapska Republika odgovorna za oslobađanje gasa sarin u Kan Šeikunu 4. aprila 2017".

Sarin se smatra oružjem za masovno uništenje, a proizvodnja i skladištenje tog gasa je stavljena van zakona po Konvenciji o hemijskom oružju iz 1993.

Više od 87 osoba je stradalo u napadu nervnim gasom na grad u severozapadnoj provinciji Idlib pod kontrolom pobunjenika u Siriji.

Posle strašnih fotografija nakon napada, koje su izazvale bes širom sveta, SAD su ispalile krstareće rekete na sirijsku vazduhoplovnu bazu, s koje Zapad tvrdi da je pokrenut napad.

Prošlog meseca, istražitelji za ratne zločine UN saopštili su da imaju dokaze da sirijske vazduhoplovne snage stoje iza napada, uprkos tome što je Damask u više navrata negirao te navode.
Pogledaj vesti o: Sirija

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.