Sirija očima očevica: mirna zemlja

Izvor: Vostok.rs, 22.Avg.2011, 09:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sirija očima očevica: mirna zemlja

22.08.2011. -

Informacije, koje stižu iz Sirije, veoma su kontradiktorne. Prema jednim podacima, situaciju u tom regionu zaoštravaju teroristi. Prema drugim podacima, vlada ubija civile. Specijalna misija UN je otišla tamo da bi shvatila, šta se dešava u toj zemlji. Istovremeno je u Damask stigla delegacija iz Rusije, koja se sastoji od političara, religioznih i društvenih delatnika, orijentalista i novinara. O ondašnjoj >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << situaciji u intervu Glasu Rusije priča predsednik Društva prijateljstva i poslovne saradnje Rusije s arapskim zemljama Vjačeslav Matuzov.

Danas, nalazeći se u Damasku, vidimo mirne ulice. Čak i ako ljudi nisu zadavoljni delatnošću svoje vlade, oni ne demonstriraju. U Siriji se odvija običan normalan život. Sve što vidimo i čujemo na svetskim kanalima, to je drugi život u Siriji. Mislim da svet ulazi u 21. vek s novom vrstom oružanih snaga – to su tako reći kibernetske snage. Mi danas u Damasku odlično vidimo rezultate tog rata. Rekao bih da pitanje političkih istupanja više interesuje političke krugove Zapada, pre svega, SAD, koje su postavile zadatak smene političkih režima na Arapskom Istoku, te polazeći od toga, doprinose razvoju protestnih raspoloženja, koja postoje ne samo u Siriji. Odnosno, inicijativa stvaranja nove političke realnosti na Bliskom Istoku pripada ne arapskoj strani, ne stanovništvu tih zemalja, već je ona uneta spolja u arapski svet.

Sirija je mirna zemlja, ali je pokušavaju da pokrenu, uzdrmaju, naprave od nje monstruma radi daljeg stranog mešanja. Niko ne sme da diktira drugim zemljama koji predsednik mora da bude u svakoj od njih. Takvo pravo nema ni predsednik SAD, nemaju ni predsednici drugih zemalja. To je kršenje statuta UN, kršenje međunarodnog prava. Nalazeći se u Damasku, vidimo da politika Zapada ne odgovara interesima arapskih zemalja. Damask živi svojim običnim životom. Radnje su otvorene, narod šeta, cenka se, grdi svoju vladu kada to zaslužuje, ali niko ne želi njeno svrgavanje, osim rukovodstva SAD.

Izvor: Golos Rossii, foto: EPA

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.