Sirija i UN-ovski stručnjaci

Izvor: Vostok.rs, 12.Jun.2012, 11:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sirija i UN-ovski stručnjaci

12.06.2012. -

U Jemenu se arapsko proleće rezultiralo mesecima krvoprolića. Samo u jesen protekle godine ono je počelo da jenjava, kada je lider zemlje Ali Abdala Saleh pristao na mirovni plan zemalja Persijskog zaliva. On je predao vlast potpredsedniku, koji je postao vršilac funkcija, a posle tri meseca predsednik. Saleh je stekao sudski imunitet. Plan nije bio ostvaren do kraja. Mada se Saleh vratio u zemlju, do nacionalnog primirja nije došlo, samo je bilo obustavljeno nasilje. >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << Ta situacija se ne sme upoređivati sa Sirijom, - kaže direktor Instituta orijentalistike Vitalij Naumkin.

Jemen je zemlja jake plemenske strukture, ozbiljnih linija fragmentacije, koje se ne poklapaju s onim, šta ima u Siriji. Društvo je mnogo manje modernizovano nego sirijsko, manje uvlačeno u regionalne poslove, zato nema veliku zainteresovanost od strane regionalnih i globalnih igrača. Zato se meni čini, da jemenski scenario u Sirije neće biti prihvaćen, mada znam da Amerikanci sve češće govore o takvom scenariju.

Prema rečima eksperta, čudno je bilo da se čuje od Ban Ki Muna da je Asad izgubio legitimnost. Ne bi Generalni sekretar UN smeo da pruži ocenu onoga, ko je legitiman, a ko nije.

Za sada ogroman deo Sirijaca podržava režim Asada. To ne znači da ga oni idealizuju. Oni se jednostavno boje - šta će biti umesto njega, ko će doći? Svi specijalni resori zemlje su striktno na strani režima. Nema dezerterstva. Nijedna jedinica vojske nije prešla na strnu opozicije. Ako ne dođe do oružane intervencije, Asad ima visoki potencijal « kontaktne grupe» za Siriju uz učešće 5 stalnih predstavnika SB UN, Saudijske Arabije, Katara, Turske i Irana, ona nije do kraja promišljena, - smatra ekspert.

Nije razumljivo, gdu su same strane konflikta? Šta je s sirijskim režimom i s predstavnicima opozicionih grupa. «Kontaktna grupa» će sve rešiti za Siriju? Ta ideja ima dva uska grla: predstavništvo Sirijaca i odnos prema «planu Anana» i inače prema dijalogu.

Stvaranje grupe se okreće na mestu: odbio je da u njoj učestvuje najvažniji saveznik Damaska Teheran, izjavljujući da od njega za uzvrat traže ustpke u nuklearnoj sferi. U Teheranu su tako protumačili reči državnog sekretara SAD Hilari Klinton: prilikom moskovskog susreta Teherana s šestoricom posrednika Iranci moraju da se pripreme za konkretne korake u obustavi obogaćivanja uranijuma na 20 odsto. Usled toga se diskusija o kontaktnoj grupi premesmtila iz sale za zasedanja u kuloare UN.

U međuvremenu se u Moskvi predstavnik stejt departmenta SAD Fred Hof sreo s zamenicima ministra inostranih poslova RF Genadijem Gatilovim i Mihailom Bogdanovim. Razmatrala se ruska inicijativa o sazivu međunarodne konferencije, posvećene Siriji, i putevima ujedinjenja međunarodne zajednice oko «plana Aanana». Genadij Gatilov je napisao u mikroblogu da Rusija i SAD imaju mnogo dodirnih tačaka u sirijskom regulisanju.

Izvor: Golos Rossii, foto: EPA

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.