Sirija glavna tema Saveta UN

Izvor: B92, 10.Sep.2012, 11:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sirija glavna tema Saveta UN

Ženeva -- Situacija u Siriji danas će biti u središtu razgovora na otvaranju 21. zasedanja Saveta UN za ljudska prava u Ženevi.

Na zasedanju učestvuju predstavnici međunarodnih diplomatija, kao i generalni sekretar UN Ban Ki Mun, koji će se prvi obratiti 47-članom Savetu.

Nakon njega, Savetu će se obratiti visoka komesarka UN za ljudska prava Navi Pilaj, koja je u više navrata osudila zločine protiv čovečnosti u >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Siriji.

Komesarka Pilaj kao i predsednica Saveta Lora Laser učestvovaće kasnije danas na skupu o Siriji na kome će učestovati i aktivisti za zaštitu ljudskih prava.

Međunarodna istražna komisija sa mandatom UN 15. avgusta je u izveštaju osudila "ratne zločine" u Siriji i za to optužila vladu i njene oružane snage, a u manjoj meri i opozicionu vojsku.

Komisija je najavila da priprema poverljivu listu odgovornih, što je prva faza ka eventualnom sudskom procesuiranju. Ali, pre toga sledi niz koraka, od kojih je prvi razmatranje izveštaja 17. septembra u Savetu UN za ljudska prava.

Od formiranja te nezavisne komisije u septembru 2011. godine, njen šef Paulo Pinjero vodio je više od 1.000 razgovora sa učesnicima i

žrtvama sukoba, mada nije mogao da poseti Siriju.

Mandat te komisije završava se tokom ovog zasedanja Saveta, ali će diplomate narednih dana razgovarati o rezoluciji o Siriji koja bi mogla da omogući dalji rad stručnjacima.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Sirija glavna tema na zasedanju Saveta UN

Izvor: Akter, 10.Sep.2012

Situacija u Siriji danas će biti u središtu razgovora na otvaranju 21. zasedanja Saveta UN za ljudska prava u Ženevi

Nastavak na Akter...

Ban pozvao na procesuiranje ratnih zločina u Siriji

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 10.Sep.2012

Glavni tajnik  UN Ban Ki-moon pozvao je danas u Genevi  na procesuiranje ratnih zločinaca u Siriji, a visoka povjerenica  UN za ljudska prava Navi Pillay  zatražila je hitnu istragu masakra u Dari, gdje je otkriveno više od 500 tijela. "Moramo biti  sigurni da  će svako, sa obje strane, ko...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Pilaeva brine za francuske Rome

Izvor: B92, 10.Sep.2012

Ženeva -- Visoki komesar Ujedinjenih nacija za ljudska prava Navi Pilaj izrazila je zabrinutost zbog prinudnog zatvaranja romskih izbegličkih kampova u Francuskoj..."Zabrinuta sam zbog nedavnih prinudnih zatvaranja romskih kampova u Francuskoj, koja su uticala na stotine ljudi, učinivši ih još ranjivijim...

Nastavak na B92...

Pobunjenici po kratkom postupku pobili vojnike

Izvor: Kurir, 10.Sep.2012

Visoka komesarka UN za ljudska prava Navi Pilaj je ponovila da bi akcije sirijske vlade mogle da prerastu u ratne zločine i zločine protiv čovečnosti, ali je dodala da je pođednaka zabrinuta i zbog kršenja koja čine pobunjenici..ALEP - Sirijski pobunjenici su u Alepu, po kratkom postupku, pogubili...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.