Sirija, čekajući istragu

Izvor: RTS, 23.Avg.2013, 15:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sirija, čekajući istragu

Svetski lideri suzdržani i dva dana posle tvrdnji ustanika o upotrebi hemijskog oružja u Siriji. Rusija zatražila da se inspektorima UN omogući istraga. Obama oprezan.

Rusija je pozvala Damask da omogući timu inspektora Ujedinjenih nacija da istraži navodni hemijski napad u Siriji i radnicima UN omogući bezbedan prolaz kroz zemlju.

Rusija je, takođe, pozvala opozicione snage da garantuju bezbednost >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << istražiteljima UN.

Inspektori Ujedinjenih nacija u Siriji su od nedelje i smešteni su u hotelu koji se nalazi svega 15 minuta vožnje daleko od mesta na kojem se dogodio navodni napad hemijskim oružjem.

Međutim, prema dogovoru UN i vlasti u Damasku, oni mogu da posete svega tri lokacije u Siriji.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao je da se saglasio sa američkim državnim sekretarom Džonom Kerijem da je potrebna objektivna istraga.

Američki predsednik Barak Obama kaže da je navodna upotreba hemijskog oružja u Siriji "veliki razlog za ozbiljnu zabrinutost", ali i istakao da SAD ne smeju da reaguju ishitreno.

Obama je, suštinski, "upao" u uzbiljnu nevolju, pošto je pre više od godinu dana napad hemijskim oružjem označio kao "crvenu liniju" koju Asadov režim ne sme da pređe.

Sada, američki predsednik je mnogo uzdržaniji, navodeći da još uvek čeka potvrdu o eventualnom korišćenju takvog oružja, ali, kaže, ukoliko se dokaže da je tačno, situacija će "zahtevati pažnju Amerike".

Takva situacija stvorila mu je dodatne probleme na unutrašnjoj političkoj sceni, pošto su republikanski "jastrebovi", poput vremešnog Džona Mekejna, koji je do sada pozivao na bombardovanje Irana, Libije..., zatražio od Obame da žestoko reaguje u ovom slučaju.

Obama, jedini američki predsednik u poslednjih 20 godina koji nije počeo nijedan rat, naglasio je da Amerikanci od njega očekuju da zaštiti njihove dugoročne interese.

Obama je u intervjuu američkoj mreži Si-En-En rekao da treba izbegavati teške situacije zbog kojih SAD mogu da budu uvučene u "veoma skupe i teške intervencije".

Prema tvrdnjama aktivista, stotine ljudi ubijeno je u sredu u navodnom hemijskom napadu nedaleko od Damaska.

Snimci objavljeni u sredu, čija autentičnost nije potvrđena, prikazuju civile mrtve ili sa užasavajućim simptomima eventualnog hemijskog napada. Među njima ima i mnogo dece.

Broj dece koja su morala da pobegnu iz Sirije od početka sukoba marta 2011. godine dostigao je milion, upozorile su agencije UN.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.