Sirija, bitke za Alep i Damask

Izvor: RTS, 28.Sep.2012, 17:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sirija, bitke za Alep i Damask

Žestoke bitke u dva najveća grada u Siriji. Vladine snage pokušavaju da isteraju ustanike iz Damaska. Pobunjenici najavili odlučujuću ofanzivu u Alepu. Eksplozije na sve strane. Ustanici zaglavljeni u Alepu.

Sirijski ustanici pokušavaju da preuzmu kontrolu nad Alepom, ali njihova ofanziva, u prvih nekoliko sati žestokih borbi, nije dala željene rezultate, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << jer ih snage Bašara al Asada zasipaju artiljerijskom paljbom.

Kao i prethodnih dana, najveći problem ustanika predstavlja organizacija, jer se, ponovo, dešava da se njihove linije raspadnu usred napada, što Asadove snage vešto koriste, pa je ishod nove ofanzive prilično neizvestan.

Vladine snage su u centru Alepa opkolile najmanje jednu jedinicu pobunjenika, a nekoliko jedinica je jednostavno napustilo liniju fronta, ili se, čak, na početnu napada uopšte nisu pojavili na svojim pozicijama.

Ofanziva pobunjenika počela je pošto su se lideri šarolikih milicija i dobrovoljaca iz čitavog niza muslimanskih zemalja, dogovorili da se, od sada, bore pod zajedničkom komandom.

U Damasku, vladine snage pokušavaju da proteraju ustanike, koji su se okuražili posle bombaškog napada pre dva dana. Borbe su, tokom jutra, vođene oko nekoliko zgrada u gradu, a Asadove jedinice uspostavile su mrežu kontrolnih punktova po čitavoj prestonici.

U poslednja 24 časa, vladine snage su u tom gradu isterale ustanike iz nekoliko zgrada, mahom zahvaljujući snažnoj vatri iz teških mitraljeza i protivavionskih topova.

 

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.