Sirija: Udar koalicije na čelu sa SAD na ID, stotine mrtvih

Izvor: Prva.rs, 13.Apr.2017, 13:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sirija: Udar koalicije na čelu sa SAD na ID, stotine mrtvih

To je saopštio Generalštab Oružanih snaga Sirije, javlja "Sputnjik".
U napadu međunarodne koalicije na skladište s hemijskim oružjem u Dejr el Zoru poginulo je nekoliko stotina ljudi, među kojima i civili.
Sirijska vojska saopštila je da ova činjenica dokazuje da teroristi poseduju hemijsko oružje. 

"Avioni tzv. koalicije koju predvode SAD izvele su napad na skladište DAEŠ-a u kojem su se nalazili mnogi >> Pročitaj celu vest na sajtu Prva.rs << strani borci. Prvo se na mestu napada na nebu video beli oblak, a zatim i žuti, što ukazuje na veliki broj otrovnih materija. Na mestu napada izbio je požar", saopštio je sirijski Generalštab. 

Prilikom napada otrovane su stotine ljudi, navodi se. 

Sirijska opozicija je 4. aprila saopštila da je u napadu hemijskim oružjem u gradu Han Šeihun u provinciji Idlib poginulo 80, a ranjeno 200 osoba. Ona je za napad okrivila sirijske vladine snage, koje su energično negirale optužbe i okrivile ekstremiste i njihove pomagače. Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da je sirijska avijacija izvela napad u Han Šeihunu na arsenal s hemijskim oružjem terorista koje je isporučivano u Irak, podseća "Sputnjik". 

Nakon tog napada odnosi Rusije i SAD su pogoršani zbog optužbi Zapada da je Rusija podržavajući vladu sirijskog predsednika Bašara el Asada indirektno učestvovala u napadu, dok je Moskva te optužbe demantovala. 

Predsednik Rusije Vladimir Putin je nedavno izjavio da je "incident" u Idlibu "režirana operacija" i da postoje obaveštajne informacije da se spremaju nove akcije. 

On je indirektno optužio Sjedinjene Američke Države da stoje iza navodnog napada hemijskim naoružanjem i da postoji plan da se "podmetnu hemikalije u južnim predgrađima Damaska i da se optuži režim Bašara Asada za napad zabranjenim oružjem". 

Državni sekretar SAD Reks Tilerson je uoči svog puta u Moskvu "izdao ultimatum" Rusiji - da stane na stranu SAD i saveznika, ili da "prihvati" Iran, Hezbolah i Bašara Asada. 

Iz Kremlja su se nizale i optužbe zbog američke intervencije iz vazduha na sirijske vojne baze koje su usledile nakon navodnog napada hemijskim oružjem. 

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov poručio je državnom sekretaru SAD Reksu Tilersonu da su američki napadi u Siriji kršenje međunarodnog prava i da ne smeju da se ponove.
Izvor: b92.net

Nastavak na Prva.rs...






Povezane vesti

Damask: Stotine poginulih od otrova u napadu međunarodne koalicije

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 13.Apr.2017

Sirijska vojska saopštila je da su avioni međunarodne koalicije pogodili magacin otrovnog gasa koji pripada "Islamskoj državi", nakon čega je iscurila toksična supstanca koja je "ubila stotine ljudi, uključujući veliki broj civila", prenosi Rojters. Ovaj incident je pokazao da "Islamska država"...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Prva.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Prva.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.