Sirija: U ponoć uspostavljene sigurnosne zone, ubrzo izbili sukobi

Izvor: SEEbiz.eu, 06.Maj.2017, 08:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sirija: U ponoć uspostavljene sigurnosne zone, ubrzo izbili sukobi

BEJRUT - Sirijska vojska i pobunjenici sukobili su se u sjeverozapadnoj pokrajini Hami u petak ubrzo nakon što je u ponoć stupio na snagu sporazum o uspostavi sigurnosnih zona, priopćio je Sirijski opservatorij za ljudska prava.

Borbeni zrakoplovi bombardirali su selo pod pobunjeničkim nadzorom Al Zalakijat i okolne položaje u pokrajini Hami gdje su se sukobljene strane izmjenjivale paljbu, navodi Opservatorij. Vladine snage granatirale su obližnje gradove Kafr Zitu i Latamne.
>> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << />
Mohamed Rašid, glasnogovornik pobunjeničke skupine Al Džaiš sa sjedištem u Hami, potvrdio je da su borbe izbile nakon ponoći.

Iran i Turska složili su se u četvrtak s ruskim prijedlogom o uspostavi sigurnosnih zona u Siriji, no sporazum koji su potpisale tri zemlje još nije objavljen a neki detalji ostali su nejasni, navodi Reuters.

Prva i najveća sigurnosna zona u sjevernoj Siriji uključuje pokrajinu Idlib i područja Hame, Alepa i Latakije u kojima je više od milijun stanovnika, prenose novinske agencije izjavu ruskog ministarstva obrane.

Sirijska vlada podržala je sporazum o sigurnosnim zonama, ali je rekla da će se nastaviti boriti protiv onih koje smatra terorističkim skupinama.

Pobunjenici su odbili taj dogovor i rekli da u Iranu ne vide jamca ni za kakav plan o primirju.

Visoki pregovarački odbor (HNC), glavno oporbeno tijelo koje obuhvaća političke i naoružane skupine, odbacilo je ranije plan kao nejasan. HNC je rekao da je sporazum "zaključen bez sirijskoga naroda" i "nema minimalnih osnova za legitimnost".

Sporazum je zadnji u nizu diplomatskih napora da se zaustave borbe u Siriji. Nekoliko je pokušaja primirja i sporazuma propalo u ratu između više sukobljenih strana u kojemu su ubijene stotine tisuća ljudi.
Pogledaj vesti o: Sirija

Nastavak na SEEbiz.eu...






Povezane vesti

VIDEO: Žestoke borbe Asadovih vojnika sa pobunjenicima

Izvor: Vesti-online.com, 06.Maj.2017

Sirijske vojska i pobunjenici sukobili su se u severozapadnoj pokrajini Hami ubrzo nakon što je u ponoć stupio na snagu sporazum o uspostavi sigurnosnih zona, saopštila je Sirijska opservatorija za ljudska prava...Borbeni avioni bombardovali su selo Al Zalakiat pod pobunjeničkim nadzorom i okolne...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.