Sirija: Ranjeni pobunjenici lancima vezani za krevete i mučeni

Izvor: Vesti-online.com, 06.Mar.2012, 20:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sirija: Ranjeni pobunjenici lancima vezani za krevete i mučeni

Britanska televizija "Kanal4" objavila je uznemirujuće snimke mučenja civila u vojnoj bolnici u Homsu, sirijskom gradu koji stani analitičari upoređuju sa Srebrenicom i Vukovarom.

Video je, navodno, u velikoj tajnosti snimio jedan od zaposlenih u bolnici, koji kako je objasnio, nije više mogao da gleda užase koji se tamo događaju. Prema nekim izveštajima vojna bolnica u Homsu, koju vodi sirijsko ministarstvo unutrašnjih poslova, već mesecima je mesto najstrašnijih mučenja >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << ranjenika. Mučenjima podvrgnuti u svojim bolničkim krevetima od strane doktora i ostalog medicinskog osoblja.

Prema naredbi sirijske vlade, svi koji su ranjeni u protestima u Homsu moraju biti dovedeni u vojnu bolnicu na "lečenje". Međutim, Sirijci znaju šta ih tamo čeka, pa to izbegavaju po svaku cenu. Prema tvrdnjama opozicije koja protestuje, doktori i vojska rade u saradnji sa sirijskom tajnom policijom.

Snimak koji je objavio "Kanal4" počinje prizorima ranjenika vezanih zarđalim lancima za krevet. Prema rečima čoveka koji je snimio video, pacijentima lome noge, operišu ih bez anestezije, uskraćuju vodu, izvrću noge, tuku električnim kablovima, vezuju penise u čvor kako ne bi urinirali... Uz snimak je dostavljen i popis imena medicinskog osoblja koje učestvuje u mučenju, a ponekad i ubijanju ranjenika.

Prema informacijama kojima raspolažu Ujedinjene nacije i ostale organizacije za ljudska prava, doktori koji su pomagali ranjenim demonstrantima takođe su hapšeni, mučeni i ubijeni.

Sirijske vlasti odbile su da komentarišu optužbe iznesene u ovom izveštaju.

Sirijska vojska ušla je u petak u ruševine okruga Baba Amr, pobunjeničke enklave u Homsu, koja je pala posle mesec dana bombardovanja i gde je, prema procenama organizacija za zaštitu ljudskih prava, ubijeno između 700 i 1.000 civila.

"Brutalnost kojom se vojska obračunala s okrugom Baba Amr i njegovim stanovnicima neće završiti pobunu. Ona će, naprotiv, radikalizovati sirijsko društvo", rekla je Sara Li Vajtson, direktorka organizacije "Hjumans rajt voč" za Bliski istok.

Analitičari se slažu da je sirijska vojska dobila jednu bitku, ali ne i rat. "Pobuna će se već sledećih dana nastaviti na stotinama drugih lokacija", rekao je Salman Šaik iz centra Bruklin Doha.

"Mislim da put sirijskog sukoba vodi u pakao. U njega će se međunarodna zajednica sve više uključivati. To je pomalo nalik na BiH gde su bile potrebne godine za rasplet", zaključuje Šaik.

Sukob u Siriji već je zapalio istorijska neprijateljstva između sunita i šiita, od kojih dolaze i alaviti, kojima pripada i predsednik zemlje Bašar Asad i elitne vojne strukture. Zbog toga rastu strahovi da bi sunitski islamisti, ako padne Asad, mogli da preuzmu vlast kako se to već dogodilo u Tunisu, Egiptu i Libiji.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.