Izvor: Radio 021, 08.Jun.2019, 19:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sirija: Poginuo bivši golman - simbol otpora Asadovom režimu

Abdel Baset al Sarut ranjen je u sukobim u noći između četvrtka, umro je u subotu, objavila je Sirijska opservatorija za ljudska prava, sa sedištem u Velikoj Britaniji.

AFP/Getty ImagesAbdel Baset al Sarut

Abdel Baset al Sarut, jedan od simbola ustanka protiv predsednika Sirije Bašara al Asada, podlegao je povredama zadobijenim u borbama na severozapadu zemlje.

Bivši fudbaler imao je 27 godina, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << a poginuo je u oblastima Hama, objavila je pobunjenička grupa kojoj je pripadao.

Al Sarut, koji je igrao i za mladu reprezentaciju Sirije, postao je poznat javnosti 2011. godine, kao jedan od vođa protesta u rodnom gradu Homsu.

Preživeo je opsadu Homsa, ali je poginulo više članova njegove porodice.

Priča o Al Sarutu na više načina oslikava kako se odvija revolucija u Siriji - od dana punih nade do trvenja koja su omogućila Asadu da ostane na vlasti, kaže BBC urednik Sebastijan Ašer.

Kako je poginuo?

Vest o smrti objavio je komandant pobunjeničke grupe Džaiš al Iza koja se bori u Hami.

On je Al Saruta nazvao mučenikom.

Povratak spasioca mačaka iz Alepa Zašto je patrijarh Irinej otišao u Siriju AFP/Getty ImagesAl Sarut govori na mitingu u provinciji Idlib

On je ranjen u sukobima u noći između četvrtka, umro je u subotu, objavila je Sirijska opservatorija za ljudska prava, sa sedištem u Velikoj Britaniji

Vest da je umro u subotu da je Al Surut umro u subotu potvrdila je i Sirijska mreža za ljudska prava, nevladina organizacija koja prati sukobe u toj zemlji.

Sirijska vojska još ništa nije saopštila.

Prva video poruka lidera Islamske države posle pet godina Tramp: Vreme je da priznamo suverenitet Izraela nad Golanom

Ko je bio Al Sarut?

Imao je 19 godina kada su počeli protesti 2011.

Imao je dugu kosu i skandirao je revolucionarne parole. Brzo je postao jedan od simbola prve, mirne faze ustanka.

Stajao je rame uz rame sa Fadvom Sulejman, još jednom osobom koju smatraju simbolom revolucije.

Ali, Saraut je kasnije uzeo pušku u ruke kada su vladine snage počele opsadu Homsa.

O njemu je snimljen i dokumentarni film Povratak u Homs.

Za Asadove pristalice Sarut je bio samo jedan od terorista koji se borio na strani džihadista.

Svojevremeno su kružile glasine da je Sarut sarađivao sa Islamskom državom.

On je to demantovao, ali priznao da je razmatrao i tu opciju kada je ID delovala kao jedina snaga koja može da se suprotstavi Asadu.

Pre dve godine glumica Fadva Sulejman preminula je od raka u Francuskoj.

Autor: BBC News na srpskom

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.