Sirija: Misiji UN prestao mandat

Izvor: BKTV News, 20.Avg.2012, 18:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sirija: Misiji UN prestao mandat

U ponoć je zvanično istekao mandat posmatračke misije UN u Siriji, koja je uspostavljena u aprilu.
Mandat misije za nadgledanje prekida vatre u Siriji, u kojoj nemiri traju 17 meseci, produžen je 21. jula za još 30 dana, a misiju je sada zamenio koordinacioni biro UN sa kancelarijom u Damasku.
U međuvremenu, UN su dobile podršku Zapada kao i Rusije i Kine >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << za svog novog izaslanika za Siriju, alžirskog diplomatu Lahdara Brahimija koji je na tom mestu zamenio Kofija Anana, podseća AFP.
Šef posmatračke misije UN u Siriji optužio je, uoči okončanja mandata ove misije, i sirijsku vojsku i pobunjenike da nisu zaštitili civile u sukobu koji traje više od 17 meseci.
“Obe strane prema međunarodnom humanitarnom pravu imaju obavezu da zaštite civile. Ove obaveze nisu ispoštovane”, rekao je novinarima u Damasku šef posmatračke misije UN u Siriji general Babakar Gaj, javila je agencija “Frans pres”.
On je ovu izjavu dao pošto je Savet bezbednosti UN u četvrtak naredio da se posmatračka misija okonča, jer nisu ispunjeni uslovi predviđeni za njeno eventualno produženje – da se znatno smanji nasilje i da sirijska vlada prestane sa upotrebom teškog naoružanja.
Misija, u čijem je sastavu bilo 300 posmatrača, raspoređena je u aprilu kako bi nadgledala krhki prekid vatre koji je izdejstvovao međunarodni izaslanik Kofi Anan, ali je suspendovana u junu, a broj njenih pripadnika smanjen zbog porasta nasilja.
Izvor: Akter
Tweet

Nastavak na BKTV News...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.