Sirija: Al Kaida zauzela provinciju Idlib, izraelski avioni napali sirijske baze

Izvor: Večernje novosti, 25.Apr.2015, 14:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sirija: Al Kaida zauzela provinciju Idlib, izraelski avioni napali sirijske baze

Najmanje 60 sirijskih vojnika je ubijeno u borbama sa džihadističkim pobunjenicima, koji su danas zauzeli poslednje veliko uporište režimskih snaga u severozapadnoj provinciji Idlib, saopštila je Sirijska opservatorija za ljudska prava. Borci Fronta Al-Nusra, povezanih sa Al Kaidom, i njihovi saveznici počeli su u četvrtak napad na grad Džisr al-Šugur, jedan od poslednjih bastiona režima u Idlibu, nakon zauzimanja prestonice ove provincije prošlog meseca. Front Al-Nusra >> Pročitaj celu vest na sajtu Večernje novosti << i islamističke brigade zauzele su gotovo čitav grad, iz koga su se vladine snage povukle, rekao je za AFP direktor Sirijske opservatorije, grupe za monitoring sa sedištem u Londonu, Rami Abdel Rahman. "Na hiljade pobunjeničkih boraca je u gradu. Borbe se nastavljaju u nekim četvrtima iz kojih vojnici pokušavaju da pobegnu", kazao je Rahman. Osvajanje ovog grada je značajno jer se time preseca ključni put između vladinog uporišta Latakije i centralne provincije Hama, naveo je Rahman. Sirijska državna agencija SANA je izvestila da su "avioni bombardovali grupe terorista u oblasti Džisr al-Šugura i uništili na desetine vojnih vozila i ubili teroriste". Džihadisti iz Fronta Al-Nusra su objavili pobedu na svom zvaničnom Tviter nalogu, na kome su napisali da je "grad oslobođen". Režimske snage i dalje kontrolišu nekoliko područja na istoku provincije Idlib, uključujući grad Arihu, vojnu bazu u Al-Mastumi i vazduhoplovnu bazu u Abu Duhuru. IZRAELSKI AVIONI BOMBARDOVALI SIRIJSKU VOJSKUIzraelski borbeni avioni napali su sirijske i ciljeve libanskog Hezbolaha na granici Sirije i Libana, prenose izraelski mediji izveštaje "Al Džazire". Izvori na koje se poziva "Al Džazira" navode da su prošle noći u Al – Kalamunu ciljane 155. i 65. brigada sirijske armije, zadužene za strateško oružje i dalekometne rakete. Čulo se navodno nekoliko eksplozija u sirijskim gradovima Al Kutajfah, Jabrud i Karah na domaku Damaska. "Al Arabija" je izvestila da su cilj napada bili sirijski depoi oružja, a da je jedan napad izveden u sredu na dva konvoja oružja i da je jedna osoba ubijena, prenosi izraelski novinski vebsajt "Ynet". Izraelska armija je odbila da komentariše izveštaje, a nije bilo potvrde ni od sirijskog režima, ni medija povezanih s Hezbolahom. Strani mediji su ranije izvestili da su izraelske vazduhoplovne snage navodno izvele nekoliko napada na mete u Siriji, uključujući stovarišta oružja namenjenog Hezbolahu od početka rata u toj zemlji pre četiri godine. Iako Izrael vodi neutralnu politiku u odnosu na taj rat, u januaru je izveden napad u kome je ubijen sin komandira Hezbolaha uz borce te organizacije i visokog komandira iranske Revolucionarne garde. U decembru su izraelski borbeni avioni navodno napali skladište oružja kraj Damaska. Izrael nikada nije potvrdio da je izveo te napade, već je samo isticao da vodi politiku sprečavanja transfera oružja militantnim grupama, uključujući Hezbolah.

Nastavak na Večernje novosti...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Al Kaida zauzela provinciju Idlib u Siriji

Izvor: Blic, 25.Apr.2015

Najmanje 60 sirijskih vojnika je ubijeno u borbama sa džihadističkim pobunjenicima, koji su danas zauzeli poslednje veliko uporište režimskih snaga u severozapadnoj provinciji Idlib, saopštila je Sirijska opservatorija za ljudska prava...Borci Fronta Al-Nusra, povezanih sa Al Kaidom, i njihovi saveznici...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Večernje novosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Večernje novosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.