Sirija: 48 mrtvih u Danu besa

Izvor: B92, 29.Apr.2011, 22:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sirija: 48 mrtvih u "Danu besa"

Damask -- Najmanje 48 civila ubijeno u Siriji, u protestu nazvanom "Dan besa". Ujedinjene Nacije će u toj zemlji sprovesti istragu o kršenju ljudskih prava.

Masovni antivladini protesti održani su u svim većim gradovima u zemlji, a protiv su režima predsednika Bašara el Asada.

Sirijske snage bezbednosti ubile su najmanje 35 osoba u Dari, centru antirežimskih protesta. Vojni zvaničnici saopštili su da su "naoružani teroristi" ubili cetiri vojnika u Dari i zarobili >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << još dvoje.

U Homsu je, kako je saopštilo ministarstvo unutrašnjih poslova, ubijeno najmanje 12 ljudi, među kojima i tri pripadnika bezbednosnih snaga.

Policija upotrebila je silu kako bi rasterala demonstrante, koji su uzvikivali "dole režim", "Nacionalno jedinstvo" i "dušom i krvlju žrtvovaćemo se za Daru", a snage bezbednosti su otvorile vatru na demonstrante u Damasku i u priobalnom gradu Latakia, uporištu vladajuće elite.

U gradu Dara pre šest sedmica započela je narodna pobuna, a od ponedeljka grad je pod vojnom opsadom.

Prema sirijskoj organizaciji za ljudska prava "Savasiji", snage bezbednosti su od početka prodemokratskih protesta, polovinom marta, do sada ubile 500 civila u nasilnom pokušaju da spreče "mirni demokratski ustanak, dok je više hiljada Sirijaca uhapšeno i više desetina nestalo tokom i posle demonstracija čiji učesnici zahtevaju političke slobode i okončanje korupcije".

U međuvremenu, Sjedinjene Američke Države blokirale su danas imovinu moćnog brata sirijskog predsednika Bašara al-Asada i nekoliko drugih zvaničnika.

UN: Hitno slanje misije u Siriju

Savet UN za ljudska prava zatražio je sa sednice u Ženevi hitno slanje misije u Siriju koja će sprovesti istragu kršenja ljudskih prava.

Rezoluciju o tome su predložile SAD, a doneta je posle dugih pregovora. Od 46 država članica Saveta UN, za Rezoluciju je glasalo 26, devet je bilo protiv, a sedam uzdržano.

Rezolucijom se od Visokog komesarijata UN za ljudska prava traži da hitno pošalje misiju u Siriju radi istrage kršenja ljudskih prava i radi utvrđivanja činjenica o zločinima.

Tekstom Rezolucije se osuđuje upotreba sile sirijskih vlasti prema antivladinim demonstrantima tokom pobune započete krajem januara.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.