Sirija, 1.900 osoba poginulo za vreme pregovora

Izvor: RTS, 01.Feb.2014, 00:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sirija, 1.900 osoba poginulo za vreme pregovora

Dok su predstavnici vlasti i opozicije vodili razgovore pod okriljem UN, u Siriji poginulo skoro 1.900 osoba. Među poginulima je najmanje 430 civila ubijenih bombama, snajperima, projektilima.

U borbama u Siriji u nedelji tokom koje su se pod okriljem Ujedinjenih nacija vodili pregovori vlasti i opozicije, poginulo je skoro 1.900 ljudi, među kojima najmanje >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << 430 civila, saopštili su opozicioni aktivisti.

Broj stradalih pokazuje da je nasilje jedva smanjeno dok su suprotstavljene strane razgovarale u Švajcarskoj, ocenjuje agencija Asošiejtid pres.

Direktor Sirijske opservatorije za ljudska prava Rami Abdurahman rekao je da je bilans žrtava ovonedeljnih borbi u granicama proseka trogodišnjeg rata.

Među poginulima je najmanje 430 civila ubijenih bombama, snajperima, projektilima ili na drugi način. Ostatak su pobunjenici i pripadnici snaga lojalnih predsedniku Bašaru el Asadu.

Mirovni pregovori u Švajcarskoj, uz posredovanje izaslanika UN i Arapske lige Lahdara Brahimija, nisu doneli opipljive rezultate, mada je najavljeno da bi razgovori mogli biti nastavljeni.

Miran protest protiv Asada počeo je marta 2011, ali je posle oštre reakcije vlasti počeo da se rasplamsava sukob u kojem je ubijeno više od 130.000 ljudi. Prinudno je raseljana trećina od 23 miliona ljudi koliko je živelo u Siriji pre izbijanja sukoba, a dva miliona su izbegla u susedne zemlje.

Sukobi su u poslednje vreme izbili i među pobunjenicima, pošto jednu od najborbenijih grupa čine ekstremni suniti povezani s Al Kaidom, što dodatno doprinosi broju nastradalih.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Dok dogovaraju mir poginulo 1.900 ljudi

Izvor: Vesti-online.com, 01.Feb.2014

U borbama u Siriji u nedelji tokom koje su se pod okriljem Ujedinjenih nacija vodili pregovori vlasti i opozicije, poginulo je skoro 1.900 ljudi, među kojima najmanje 430 civila, saopštili su danas opozicioni aktivisti...Broj nastradalih ukazuje da je nasilje jedva smanjeno dok su suprotstavaljene...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.