Silom do mira

Izvor: RTS, 05.Feb.2012, 19:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Silom do mira

Vojna i ekonomska sila su jedini garant Izraela za mir i bezbednost, rakao Benjamin Netanijahu.

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu izjavio je da su ekonomska i vojna sila jedini garant Izraela za mir i bezbednost, imajući u vidu najnoviji razvoj događaja u Siriji i Iranu.

Ministar odbrane Ehud Barak imenovao je za komandanta vazduhoplovnih snaga general-majora Amira Ešela. To imenovanje nije prema željama >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << premijera Netanijahua, koji je za to mesto predlagao umereniju ličnost, piše Harec.

General Ešel je nedavno izrazio zabrinutost zbog razvoja nuklearnog oružja u Iranu. "Izrel brine da ekstremisti u Hezbolahu i Hamasu mogu naći uporište u iranskom nuklearnom programu, koji preti da stvori 'globalnu nuklearnu džunglu' na ionako nasilnom Bliskom Istoku, rekao je nedavno Ešel, piše Harec.

"U poslednjih nekoliko dana podsetili smo se u kakvom susedstvu živimo", rekao je Netanijahu na sednici vlade. "U takvom regionu jedina stvar koja osigurava egzistenciju, bezbednost i prosperitet je sila", naglasio je Benjamin Netanijahu.

Netanijahu je najavio da će Izrael nastaviti da gradi "vojnu, ekonomsku i socijalnu moć", jer je to "jedina garancija za mir i, takođe, jedina odbrana, ako mir propadne".

"Čuli smo izjave vladara Irana o uništenju Izraela, videli smo kako sirijska armija masakrira sopstveni narod, videli smo druge incidente krvoprolića", rekao je izraelski premijer, misleći na govor iranskog vrhovnog vođe ajatolaha Ali Hamneija u petak i masovna ubistva civila koja je počinila sirijska armija.

U obraćanju preko televizije Hamnei je opisao cionistički režim kao "kancerogeni tumor koji se mora odseći i uz božju volju će se to desiti", prenele su agencije.

"Od sada ćemo podržavati svaku grupu kaja će se boriti protiv cionističkog režima", rekao je iranski lider. Ta izjava data je u trenutku pojačanih spekulacija da Izrael razmatra vazdušne udare na iranska nuklearna postrojenja.

Izrael je, kako se veruje, jedina nuklearna sila na Bliskom istoku, mada to njeni lideri nikada nisu ni potvrdili, ni porekli.

Sirija, koja je sused jevrejske države, u međuvremenu je doživela jedan od najkrvavijih vikenda od početka pobune protiv režima predsednika Bašara Asada i opozicioni aktivisti javljaju da je više od 200 civila poginulo u gradu Homsu.

"U našem regionu razni lideri nemaju moralnih ograničenja, već ubijaju svoje susede ili sopstvene ljude", rekao je Netanijahu.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.