Šef obaveštajne službe SAD o pretnjama po bezbednost

Izvor: Blic, 12.Mar.2013, 22:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šef obaveštajne službe SAD o pretnjama po bezbednost

Severna Koreja će upotrebiti nuklearno oružje samo ako oseti da je ugrožen opstanak režima, Iran neće moći da neprimećeno proizvede visoko obogaćeni uranijum, dok bi sirijski režim mogao da upotrebi hemijsko oružje, rekao je danas u Kongresu direktor američke Nacionalne obaveštajne službe Džejms Kleper.

Predstavljajući godišnji izveštaj o pretnjama po bezbednost, Kleper je rekao i da je Al Kaida poslednjih godina oslabila i da sada verovatno nije sposobna za napade >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << širih razmera, ali je upozorio na rastuće pretnje sajber napadima koji bi mogli da pogode brojne strukture zemlje.

- Smatramo, sa dosta niskim stepenom uverenja, da će Severna Koreja pokušati da upotrebi nuklearno oružje protiv američkih snaga ili njenih saveznika samo radi očuvanja režima Kima Džong Una - rekao je Kleper, dodajući da SAD ne znaju šta bi za severnokorejski režim predstavljalo probijanje te granice.

"Obaveštajna služba je odavno utvrdila da su, s tačke gledišta Pjongjanga, njegovi nuklearni kapaciteti namenjeni odvraćanju, međunarodnom prestižu i diplomatiji sile", dodaje se u izveštaju.

Kleper je rekao da SAD ne poznaju nuklearnu doktrinu Pjongjanga niti uslove pod kojima bi nuklearno oružje bilo upotrebljeno.

Sirija bi mogla da upotrebi hemijsko oružje

Kad je reč o Siriji, Kleper ocenjuje da bi sirijski režim mogao da upotrebi hemijsko oružje, čak i protiv sopstvenog naroda, ako konvencionalno oružje ne bude dovoljno za ostanak na vlasti.

- Sirija ima veoma aktivan program za hemijsko oružje i poseduje veliko skladište sarina i nervnih gasova - precizirao je Kleper, navodeći i velike zalihe municije uključujući rakete, bombe i artiljerijske granate.

Prema Kleperu, taj program je "kompleksan, geografski rasprostranjen, sa skladištima, proizvodnjom". Kleper je kazao da SAD i saveznici veoma pažljivo prate osobe ili pojedince u Siriji koji bi mogli da imaju pristup hemijskom oružju.



Iran ne može da prikrije svoje aktivnosti

Govoreći o Iranu, on je ocenio da ta zemlja neće moći da proizvede visoko obogaćeni uranijum za izradu atomske bombe, a da to ne bude otkriveno.

- Čak i ako je Teheran unapredio kontroverzni nuklearni program, neće moći da dođe do materijala i proizvede uranijum, a da njegove aktivnosti ne budu otkrivene - ocenjuje Kleper.

- Mi ne znamo da li će Iran na kraju odlučiti da proizvede nuklearno oružje - kazao je šef američke obaveštajne službe, ali i dodao da SAD i saveznici imaju sredstva da izvrše pritisak na iranske lidere.

Govoreći o povećanom riziku po osnovne infrastrukture SAD, on je naveo da sajber napadi mogu da probiju informatičke mreže, slabo zaštićene kao što su elektromreže.

Al Kaida nesposobna za složene napade

Kad je reč o Al Kaidi, Kleper je podsetio da je ta teroristička organizacija pretrpela teške gubitke od 2008. godine uključujući i ubistvo vođe Osame bin Ladena u Pakistanu.

- Ti gubici oslabili su Al Kaidu do te mere da je grupa verovatno nesposobna da izvede složene i napade širokih razmera protiv Zapada - ocenio je Kleper.

Povezane vesti: Sekretarka za državnu bezbednost: Al Kaida i dalje preti SAD Al Kaida nagradu za ubistvo ambasadora SAD u Jemenu UN kritikuje Siriju, Iran, Severnu Koreju zbog ljudskih prava SAD će proglasiti jednu grupu sirijskih pobunjenika teroristima Nagrada za informacije o Al Kaidinim finansijerima povezanim sa Sirijom

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.