Šarli ebdo objavio karikature utopljenog dečaka

Izvor: B92, 15.Sep.2015, 14:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Šarli ebdo" objavio karikature utopljenog dečaka

U poslednjem izdanju francuskog satiričnog magazina "Šarli ebdo" objavljene su karikature utopljenog sirijskog dečaka čije je telo isplivalo na tursku obalu.

Osam meseci nakon što su teroristi napali redakciju časopisa i usmrtili 12 ljudi, "Šarli ebdo" ponovo se našao u centru pažnje svetske javnosti.

Karikature malog Ajlana Kurdija (3), koji je postao simbol izbegličke krize, izazvale su oštre reakcije >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i polemike širom sveta.

Prva slika, naslovljena "Dobrodošli migranti", prikazuje nacrtano telo utopljenog dečaka, natpis "Tako blizu cilja" i Mek Donaldsov bilbord na kom piše "Promocija, dva dečja menija po ceni jednog".

Druga karikatura nosi naziv "Dokaz da je Evropa hrišćanska" i na njoj je nacrtan lik koji, verovatno, predstavlja Isusa Hrista i noge dečaka koji se davi u vodi. ovu karikaturu prati tekst: "Hrišćani hodaju po vodi, muslimanska deca se dave".

Među kritičarima ovih karikutura našli su se oni koji tvrde da je uvredljivo zloupotrebljavati Ajlanovu smrt u satirične svrhe, dok drugi navode da je magazin samo prikazao način na koji se Zapad "nosi" sa izbegličkom krizom.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

"Šarli ebdo" objavio karikaturu utopljenog dečaka

Izvor: RTS, 15.Sep.2015

Francuski satirični časopis "Šarli ebdo" izazvao je gnev javnosti, objavivši u novom izdanju karikature trogodišnjeg Ajlana iz Sirije, čije je telo nedavno pronađeno na plaži u Turskoj. . Na spornoj karikaturi, objavljenoj...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.