Saradnja sa Asadom ili ratna opcija?

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 11.Okt.2014, 11:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Saradnja sa Asadom ili ratna opcija?

Stvaranje zone zabranjenih letova iznad Sirije, što od SAD traže Turska i drugi saveznici, značilo bi da bi administracija predsednika Baraka Obame morala da se opredeli između saradnje sa sirijskim predsednikom Bašarom Asadom ili aktivira svoju protivvazdušnu odbranu, što bi bilo ekvivalentno ratu.

Obama se dugo opire i jednoj i drugoj opciji, a sami vazdušni udari možda ne bi sprečili ekstremiste Islamske države da nastave sa masakrom u kurdskom gradu Kobaniju >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << na granici Sirije sa Turskom, koji je sada na meti napada, navodi agencija AP.

AP dodaje da uprkos tome, SAD trenutno ne razmišljaju o promeni kursa u svojoj jednomesečnoj operaciji borbe protiv terorizma u Iraku i Siriji.

Sve su učestaliji zahtevi da se stvori bezbednosna tampon zona na sirijskoj strani granice sa Turskom, kako bi bio sprečen pad Kobanija, u kome, prema upozorenjima UN, ima masovnih ljudskih žrtava.

"Tampon zona" bi podrazumevala da Amerikanci i njihovi partneri štite kopno i patroliraju nebom, što bi značilo da je neophodno uvođenje zone zabranjenih letova.

Turska to traži zbog više razloga. Jedan od njih je i što bi uvođenjem zone zabranjenih letova Ankara uspela da spreči dalji talas izbeglica na svoju teritoriju.

Time bi takođe mogao da se sirijskim opozicionim borcima osigura teren za konačno svrgavanje Asada, što je nešto što Turska želi da se desi.

SAD, svesne mogućih posledica, žele da fokus ostane na pokušajima da budu pobeđeni ekstremisti Islamske države, koji su osvojili velike delove severne Sirije i Iraka.

Neki američki najbliži saveznici, ali i najžešći kritičari Obamine spoljne politike u SAD podržavaju turske zahteve.

Francuska je prethodne nedelje izdala saopštenje u kojem je objavila svoju podršku stvaranju zone zabranjenih letova, a i američki državni sekretar Džon Keri rekao je da je ta ideja vredna razmatranja.

S druge strane, američki sekretar odbrane Čak Hejgel pokazao je malo entuzijazma za tu ideju. On je prošle sedmice rekao da su američki lideri spremni da razgovaraju o tampon zoni, ali njeno stvaranje nije u planu.

Eventualno stvaranje tampon zone koja bi bila bezbedna od kopnenih napada Islamske države i sirijskih vazdušnih snaga zahtevali bi učešće stotine američkih letelica, a koštalo bi milijardu dolara mesečno, i ne bi garantovalo promenu stanja na terenu koja bi dovela do okončanja sirijskog građanskog rata.

AP zaključuje da bi to značilo da bi američki angažman mogao da se prolongira u nedogled.

Pentagon je već tu lekciju naučio u Iraku, kada je posle Zalivskog rata 1991. uspostavio zonu zabranjenih letova iznad severnog Iraka kako bi zaštitio iračke Kurde i još jednu iznad južnog Iraka da bi zaštitio šiite. Obe zone američke vazdušne snage obezbeđivale su u narednih 12 godina, sve do invazije na Irak 2003.

Stvaranje takve zone iznad Sirije, ocenjuje AP, moglo bi da dovede do direktne konfrontacije sa jednom od najvećih bliskoistočnih protivvazdušnih odbrana, koja je poslednjih godina ojačana najmodernijim ruskim sistemima.

Sirijci poseduju zemlja-vazduh rakete, kao i hiljade protivavionskih pušaka.

Moskva je prošle godine razgnevila Vašington kada je potvrdila da će prodati Siriji svoje S-300 protivavionske rakete, koje mogu da izvrdaju tehnologiju presretanja.

AP navodi da je jedna od opcija za SAD, da bi izbegla sve ove probleme, i da postigne sporazum sa sirijskom vladom, te da se zajednički bore protiv ekstremista Islamske države.

Obama je, međutim, to isključio zbog liste zločina protiv čovečnosti i kršenja ljudskih prava civila koje je počinila Vlada iz Damaska, tako da će Vašington morati da traži alternativni pristup, ocenjuje AP.
Pogledaj vesti o: Sirija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.