Saglasni da nisu saglasni oko Asada

Izvor: B92, 30.Okt.2015, 20:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Saglasni da nisu saglasni oko Asada

Državni sekretar SAD Džon Keri izjavio je da je "saglasan da nije saglasan" sa kolegama iz Irana i Rusije kada je reč o sirijskm predsedniku Bašaru el Asadu.

Keri je, posle razgovora u Beču o pronalaženju političkog rešenja za rat koji se četiri godine vodi u Siriji, rekao da Vašington i dalje veruje da bi se Asadovim odlaskom s vlasti olakšao proces ka iznalaženju rešenja za sukobe u >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Siriji i da bi to pomoglo u borbi protiv Islamske države.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov i iranski kolega Mohamed Džavad Zarif nisu saglasni, priznao je Keri, ali je istakao da će sva trojica nastaviti zajednički da tragaju za političkim rešenjem.

Osim toga, Lavrov je potvrdio da u Beču nije postignut dogovor oko Asada.

On je naglasio da veruje da o "Asadovoj sudbini treba da odluči sirijski narod" i da se nada kompromisu o okončanju četvorogodišnjih sukoba, preneo je Rojters.

Razgovore u Beču su predvodili Džon Keri i ministri spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov, Turske Feridun Sinirlioglu i Saudijske Arabije Adel al Džubeir.

Francuski ministar spoljnih poslova Loran Fabijus je rekao da su se predstavnici velikih sila dogovorili da se ponovo sastanu za dve nedelje.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.