SZO: Pojačati vakcinaciju protiv dečje paralize

Izvor: B92, 04.Nov.2013, 17:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SZO: Pojačati vakcinaciju protiv dečje paralize

Ponovna pojava divljeg polio virusa u Izraelu i Siriji nalaže mere opreza u svim delovima sveta, imajući u vidu turistička putovanja, ali i kretanje izbeglica ka ovim prostorima, saopštila je Svetska zdravstvena organizacija (SZO).

Upozorenje obuhvata i Evropu, iako je 2002. dobila status regiona oslobođenog od dečje paralize. Svim putnicima u međunarodnom saobraćaju koji idu ka zemljama gde se u cirkulaciji registruje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << divlji polio virus ili idu iz njih SZO je preporučila da budu potpuno vakcinisani protiv dečje paralize.

Regionalna sertifikaciona komisija za poliomijelitis je u junu ocenila rizik za prenošenje divljeg virusa u Srbiji kao srednji, kao što je i u zemljama u okruženju, izuzev Rumunije i BIH gde je ocenjen kao visok, preneo je danas na svom sajtu Institut za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut".

U Srbiji je potrebno intenzivirati nadzor i pravovremenu i potpunu imunizaciju dece, dok svu nevakcinisanu i nepotpuno vakcinisanu i nerevakcinisanu decu shodno uzrastu treba vakcinisati, navedeno je u saopštenju.

Divlji polio virus u Siriji nije detektovan od 1999. Većina slučajeva se odnosi na decu mlađu od dve godine, koja su nevakcinisana ili nepotpuno vakcinisana.

Procenjen obuhvat imunizacije u Siriji je opao sa 91 odsto u 2010. godini na 68 odsto u 2012. Iako se vakcinacija u Izraelu obavlja sa zadovoljavajućim obuhvatom, od februara 2013. je utvrđeno prisustvo divljeg polio virusa tip 1 u otpadnim vodama, ali i izlučivanje divljeg polio virusa kod 42 osobe, saopštila je SZO.
Pogledaj vesti o: Vakcinacija

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.