SUKOB NA SEVEROISTOKU SIRIJE VAN KONTROLE: NDF i Asajiš podivljali zbog ubistva plemenskog vođe (VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 23.Apr.2021, 16:34

SUKOB NA SEVEROISTOKU SIRIJE VAN KONTROLE: NDF i Asajiš podivljali zbog ubistva plemenskog vođe (VIDEO)

Za sada su sukobi i dalje ograničeni na okrug Taji

Ubistvo arapskog plemenskog vođe dovelo je do eskalacije sukoba između Nacionalnih odbrambenih snaga (NDF) i Asaijša, bezbednosnog krila Sirijskih demokratskih snaga (SDF), u gradu al-Kamišli na severoistoku Sirije.

Plemenskog vođu, Haijs Al-Džarijana, snajper je ubio samo nekoliko minuta nakon što je 23. aprila napustio plemenski sastanak sa liderima NDF-a u okrugu Taji. U okrugu se već tri dana >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << vode teški sukobi.

Al-Džarijan, istaknuti vođa plemena Bani Saba, učestvovao je u naporima koji su imali za cilj postizanje sporazuma o prekidu vatre u al-Kamišli.

Asajiš je optužio NDF za atentat na al-Džarijana, koji je bio pristalica SDF-a. Međutim, slične optužbe iznelo je pleme Taji protiv kurdskih snaga.

Kao rezultat atentata, sukobi su se nastavili. Asajiš je započeo novi napad na borce NDF-a u okrugu Taji. Do jutra su kurdski borci zauzeli škole Fadel Hasan i Ibn Sina u oblasti.

Dan ranije, delegacija ruske Vojne policije i Sirijske arapske vojske posetila je frontove u Tajiju i sastala se sa oficirima iz Asajiša. Prekid vatre je postignut. Međutim, nastavljen je u roku od nekoliko sati.

SDF koristi sukob da bi ojačao svoj uticaj u al-Kamišli. Sukob se promoviše kao borba protiv režima, dok se kurdske snage zapravo suočavaju sa lokalnim arapskim plemenima koji brane vlastite domove.

. Međutim, situacija bi uskoro mogla da izmakne kontroli. Arapska plemena na severoistoku Sirije nisu toliko oduševljena SDF-ovim napadom na pleme Taji.

Više vesti o Siriji, Libiji, Jemenu i Iraku, pročitajte OVDE.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.