STRAHOVITI VAZDUŠNI UDARI NA SIRIJU Stravičan napad došao iz susedstva, otkriveni ciljevi vojne akcije!

Izvor: SrbijaDanas.com, 08.Maj.2023, 20:07

STRAHOVITI VAZDUŠNI UDARI NA SIRIJU Stravičan napad došao iz susedstva, otkriveni ciljevi vojne akcije!

Kako su izvestilii ratni posmatraši i provladina radio stanica na Siriju je izvšeni vazdušni udari.

U današnjem vazdušnom udaru u južnoj Siriji ubijen je jedan od najpoznatijih tamošnjih narkobosova, objavili su opozicioni ratni posmatrači i provladina radio stanica.

Udari su usledili dan pošto je Sirija vraćena u Arapsku ligu iz koje je bila suspendovana zbog nasilnog gušenja protesta.
>> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << />
*After* normalizing ties with #Assad, #Jordan conducted its 1st ever airstrike on #Assad-held territory last night.

The strikes targeted southern #Syria's primary drug cartel chief & Military Intel operative, Mara'i al-Ramthan -- along with his wife & x7 children, in Suwayda. pic.twitter.com/rtoHQRGI0I

— Charles Lister (@Charles_Lister) May 8, 2023

S postepenim obnavljanjem veza arapskih zemalja i Damaska jedna od glavnih tema razgovora postala je sirijska narko industrija, posebno amfetamina, koja je procvetala tokom sukoba u toj zemlji.

Zapadne vlade su izračunale su da je od prodaje droge ostvaren prihod od više milijardi dolara za predsednika Bašara Asada, njegove sirijske saradnike i saveznike.

Zvanični Damask je negirao ove optužbe.

U martu su SAD i Velika Britanija uvele sankcije četvorici Sirijaca i dvojici Libanaca koji su uključeni u proizvodnju i trgovinu drogom.

Prema rečima sirijske opservatorije za ljudska prava sa sedištem u Britaniji prvi udar je pogodio kuću u sirijskom selu Šuab blizu jordanske granice, ubivši Merhi Ramtana, njegovu ženu i šestoro dece.

Opozicija je izvestila o novom udaru u južnoj provinciji Dara koji je pogodio zgradu, u kojoj je, prema njihovim navodima, bila smeštena fabrika droge.

Aktivisti su rekli da veruju da Jordan stoji iza današnjeg napada, pri čemu je prozvođač droge bio među najtraženijim osobama na spisku jordanskih vlasti zbog šverca droge preko granice.

Oni tvrde da je bio blizak sa snagama povezanim sa Asadom i libanskom organizacijom Hezbolah koju podržava Iran.

#Israel #Syria #Jordan #Iran.During the Jordanian airstrike tonight the house of Marai Al-#Ramthan (killed along with his six children and wife) Abu #Hamza,a Syrian #drugdealer linked to the Iranian-backed #Shiitemilitias. Jordan had long warned of a war on drugs. pic.twitter.com/wVUJLoN5bN

— Donato Yaakov Secchi (@doyaksec) May 8, 2023

Jordan je često obaveštavao o razbijanju krijumčarskih operacija na granici sa Sirijom.

Tamošnje vlasti su otkrile velike količine tableta amfetamina od kojih su mnoge poslate u naftom bogate zemlje Zaliva.

Provladina radio stanica nije saopštila više detalja.

Nije bilo komentara ni jordanskih ni sirijskih vlasti.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.