ŠTA SE OVO DEŠAVA?! Kurdi zaustavili sve zajedničke operacije sa Amerikancima u Siriji

Izvor: SrbijaDanas.com, 02.Dec.2022, 23:21

ŠTA SE OVO DEŠAVA?! Kurdi zaustavili sve zajedničke operacije sa Amerikancima u Siriji

Kurdski vojni zvaničnici su objasnili šta se dogodilo

SDF je obustavio sve zajedničke operacije sa koalicijom predvođenom SAD kao rezultat turskih napada na severnu Siriju.

Sirijske demokratske snage (SDF) predvođene Kurdima zaustavile su sve zajedničke protivterorističke operacije sa koalicijom predvođenom Sjedinjenim Državama kao rezultat ponovljenih udara Turske na njenu teritoriju u severnoj Siriji, izvestila je novinska agencija Rojters 2. >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << decembra.

Turska je 20. novembra pokrenula operaciju protiv kurdskih snaga u Siriji i Iraku, pod kodnim imenom "Mač kandže", kao odgovor na smrtonosni bombaški napad u Istanbulu 13. novembra. Ankara veruje da je glavna frakcija SDF-a, Jedinice narodne zaštite (YPG), bila umešana u bombaški napad koji je odneo živote šest ljudi i ranio više od 80 drugih.

Do sada je operacija bila ograničena na vazdušne i artiljerijske udare. Međutim, predsednik Redžep Tajip Erdogan i drugi visoki turski zvaničnici već su upozorili na skorašnju kopnenu operaciju.

Aram Hena, portparol SDF-a, rekao je Rojtersu da su "sve koordinacije i zajedničke operacije protiv terorizma" sa koalicijom predvođenom SAD koja se bori protiv ostataka ISIS-a u Siriji, kao i "sve zajedničke specijalne operacije koje smo redovno sprovodili" bile zaustavljene.

Turska je pokrenula tri kopnene operacije protiv kurdskih snaga u severnoj Siriji 2016, 2018. i 2019. godine, a sve su dovele do masovnog raseljavanja civila.

Lider SDF-a Ferhat Abdi Šahin već je zapretio da će zapaliti sirijsko-tursku granicu ako Turska pokrene kopnenu operaciju u severnoj Siriji. Kurdski lider je pozvao na veći američki i ruski pritisak na Tursku.

Tokom telefonskog razgovora 30. novembra, američki ministar odbrane Lojd Ostin rekao je svom turskom kolegi Hulusi Akaru o svom "snažnom protivljenju" novoj turskoj kopnenoj operaciji u severnoj Siriji.

Istog dana, Rusija je rasporedila trupe u blizini Tel Rifata, jednog od tri grada koje je predsednik Erdogan nedavno imenovao kao glavne mete bilo koje nove operacije u severnoj Siriji, dok su druga dva Manbidž i Kobane.

Nedavni potezi SAD i Rusije možda neće biti dovoljni da zaustave Ankaru. Turska vojska i njeni saveznici su navodno završili sve vojne i logističke pripreme potrebne za pokretanje kopnene operacije protiv kurdskih snaga u severnoj Siriji.

Vesti iz Sirije, Iraka, Jemena i Libije čitajte OVDE.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Povezane vesti

Sirijski Kurdi obustavljaju sve operacije sa koalicijom predvođenom SAD-om

Izvor: SandzakPress.net, 03.Dec.2022, 12:05

Glasnogovornik Sirijskih demokratskih snaga (SDF) Aram Hanna rekao je da će sve zajedničke operacije snaga sirijskih Kurda i grupa koju predvode Sjedinjene Američke Države protiv Islamske države Irak i Levant (ISIL) biti obustavljene kao rezultat turskog bombardovanja na sjeveru Sirije. “Zaustavljene...

Nastavak na SandzakPress.net...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.