SKANDAL U NEMAČKOJ Sirijske izbeglice, poslanik Bundestaga i plejboj-zečice

Izvor: Blic, 29.Sep.2014, 15:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SKANDAL U NEMAČKOJ Sirijske izbeglice, poslanik Bundestaga i plejboj-zečice

Poslanik nemačkog Bundestaga iz redova konzervativnih demohrišćana, Kristof Bergner (66) koji je nekada bio šef vlade pokrajine Saksonija-Anhalt, našao se, iznenada, u "nebranom grožđu", stišnjen između kamere moćnog tablioda Bild, ozbiljne političke diskusije i zgodnih "plejboj-zečica", koje su mu, izgleda, bar na trenutak odvukle pažnju od muka sirijskih izbeglica.

"Ja uopšte nisam tako dobro (tehnički) opremljen. Mogu samo da čitam te stare SMS. Nemam iPad >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << ili tako nešto slično...", pokušao je da objasni svoju situaciji Bergner, otac troje dece, koga je kamera tablioda Bild "uhvatila" da gleda "zečice", dok Bundestag diskutuje o mukama i sirijskih izbeglica i onih koji bi trebalo da ih prime.

Kada je "suočen" sa jasnom fotografijom, poslanik je onda rekao da se ne seća, pa je zatim išao dalje i objasnio da i ako se to desilo, nije pažljivo pratio, da može biti da je "kliknuo" na neko dugme na telefonu, a onda, na kraju priznao da je to bila "glupa slučajnost".

I dok je Bergner naišao na ljudsko razumevanje kod političara iz redova svojih demohrišćana, koji kažu da su "u Bundestagu, takođe ljudi" ili "da su muški poslanici Bundestaga samo muškarci", dotle je u redovima opozicionih zelenih, njegovo "zavirivanje" na stranicu "Plejboja" naišlo na kritiku.

Na "meti" tablioda Bild nije bio samo Bergner. I nemački ministar finansija i najstariji član vlade Volfgang Šojble, bio je "uhvaćen" kamerom Bilda u Bundestagu da za vreme debate o drugom paketu pomoći Grčkoj, na svom iPadu igra japansku igru "sudoku" i to dok u isto vreme za govornicom njegov tadašnji koalicioni partner Rajner Birderle hvali ministrov kurs u evrokrizi, zahtevajući od Bundestaga saglasnost za paket mera pomoći Atini.

Na pitanje Bilda u Šojbleovom ministarstvu je tada rečeno da i "ministar, kao i ostali zaposleni zaslužuje pauzu za vreme rada", a ni predsednik Bundestaga Norbert Lamert nije želeo da komentariše ministrovu igru.

Šef poslaničkog kluba opozicione Levice, partije nastale spajanjem naslednika bivših istočno-nemačkih komunista i WASG stranke Gregor Gizi je, međjutim, ironično prokomentarisao.

"Mislim da jedan ministar finansija mora da vežba da računa i nadam se rezultatima", rekao je Gizi.

Tabliod Bild saznaje da je televizija ARD, posle jednog obrazloženja Bundestaga po kome je, prema kućnom redu zabranjeno, neautorizovano slikanje ličnih dokumenata, na način da su ona čitljiva, izbrisala snimak.

U Bundestagu postoje pravila po kojima je, kako mediji navode, zabranjeno jesti, piti, (osim čaše vode za pultom), pušiti, glasno pričati, telefonirati i, samo šefovi poslaničkih glubova imaju telefone za svojim stolovima, dok se mobilni ne smeju koriistiti za telefoniranje.

Nemački poslanici ne smeju da dovode svoje kućne ljubimce u Bundestag, osim pasa pratioca slepih osoba, ne smeju da dođu neprikladno odeveni, na primer u šortsu, ne smeju da dele letke i plakate.

Oni, međutim, smeju da pišu SMS, da koriste iPad, aplaudiraju ili čitaju akte, a da li je majkama dozvoljeno da doje decu-o tome odlučuje predsednik parlamenta.

Kada je reč o kućnom redu Bundestaga, gde se psovke kažnjavaju, mediji podsećaju da je istorija uvreda u nemačkom parlamentu ipak duga kao i posleratna istorija zemlje, pošto je prvu zabeleženu psovku izrekao poslanik Karl Rener 1949. godine, kada je država i formirana i, to na račun tadašnjeg prvog kancelara posleratne Nemačke Konrada Adenauera.

"Revolveraš", "kauboj", "boljševistički beton", "službena krava", samo su neki od načina na koji su nemački poslanici izražavali svoja osećanja i mišljenja o onima iz protivničkog tabora.

U Bundestagu su se mogle čuti i takve psovke o kojima se još razmišlja - šta je pisac hteo da kaže, zasigurno je samo da su te jezičke kovanice čudnog oblika, u svakom slučaju uvreda.

Jedna od ozbiljnijih psovki bila je kada je, pre desetak godina, nekdašnji ministar privrede Mihael Glos iz bavarske Hrišćansko-socijalne unije tadašnjeg šefa diplomatije Jošku Fišera, poznatog po tome što se pet puta ženio uvek vidno mlađim i veoma lepim ženama, nazvao "svodnikom" i - dobio ukor.
Pogledaj vesti o: Sirija

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.