SIRIJSKI MILITANTI PREPLAVILI LIBIJU: Turska ne haje za međunarodne dogovore, žestoko uvredili jednu državu

Izvor: SrbijaDanas.com, 10.Apr.2021, 15:49

SIRIJSKI MILITANTI PREPLAVILI LIBIJU: Turska ne haje za međunarodne dogovore, žestoko uvredili jednu državu

Militanti u Libiju najčešće odlaze preko turske teritorije

Turska je poslala novu seriju sirijskih plaćenika u Libiju, gde njena vojska ima prilično veliko prisustvo, izvestila je 8. aprila Sirijska opservatorija za ljudska prava (SOHR).

Prema nadzornoj grupi sa sedištem u Londonu, nova serija sastojala se od 380 militanata. Oni su poslati u Libiju preko turske teritorije.

- Prvo je >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << grupa premeštena u Tursku, a odatle su poslati u Libiju - rekao je SOHR u svom izveštaju.

U poslednjih nekoliko meseci, u nekoliko izveštaja govorilo se o skorom povlačenju Turske iz Libije. Jedan izveštaj posebno je otkrio da su SAD i Turska postigle početni sporazum o tom pitanju. Ipak, povlačenje tek treba da počne.

SOHR je rekao da se sirijski militanti u Libiji, za koje se procjenjuje da ih ima oko 6.000, očajnički žele vratiti u svoju zemlju. Životni uslovi militanata tamo su navodno veoma surovi.

Turski potezi u Libiji verovatno će isprovocirati Egipat. Nedavni izveštaj al-Arabije otkrio je da je Egipat obustavio razgovore o normalizaciji odnosa sa Turskom. Kairo je zatražio od Ankare da ispuni spisak zahteva, uključujući potpuno vojno povlačenje iz Libije.

Više vesti o Siriji, Libiji, Jemenu i Iraku, pročitajte OVDE.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.